Лавров: Руските капитали в България стигнаха 2 млрд. долара

OFFNews 07 юли 2014 в 10:35 2358 8

Сергей Лавров

През последните десет години обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика се доближи до 2 млрд. долара.

Това казва в интервю пред Агенция „Фокус“ министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Първият дипломат на Русия е на двудневно посещение у нас.

Според първия дипломат на Русия “Руско-българските отношения се характеризират с ползотворно взаимодействие в различни области. Успешно се развиват търговско-икономическите връзки". По думите му през 2013 година стокооборотът между двете държави е бил 2.9 млрд. долара.

Като пример за руски инвестиции той посочва модернизацията на най-големия на Балканите нефтохимически комбинат на руската нефтена компания „Лукойл“ в Бургас, предприятие, което дава около 25 % от общия обем на данъчните постъпления в българския бюджет, санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“ на Правителството на Москва, веригата бензиностанции „Газпром Нефт“ и др.

Руският министър на външните работи смята, че когато се говори за икономическо двустранно сътрудничество, не трябва да се забравят и инвестициите, направени от граждани на двете страни и, че „повече от 300 хиляди руснаци придобиха недвижими имоти на територията на България на обща сума от порядъка на 4-5 млрд. долара“.

„За истинския интерес на руснаците към България свидетелства и запазващата се тенденция към увеличаване на туристическия поток – миналата година страната ви са посетили 680 хиляди наши граждани“, казва още Лавров.

По думите му: „Зад всички перипетии на историята на руско-българските отношения е важно да се вижда главното – дълбоката взаимна симпатия между двата братски народа”. 

Министър Лавров смята, че „особеният характер на руско-българските връзки до голяма степен е обусловен от цивилизационната близост на нашите народи, общността на славянските корени, богатото духовно и културно наследство” и посочва като примери за общи корени на куртурното наследство в България и Русия Светите братя Кирил и Методий, митрополит Московски Киприан и митрополит Търновски Климент, генерал М.Д. Скобелев и граф Н.П.Игнатиев. 

„Сигурен съм, че тази обща историческа памет трябва да я пазим грижливо и да предаваме на бъдещите поколения, като осигуряваме устойчивост и постъпателно развитие на равноправното и взаимноизгодно руско-българско сътрудничество за благото на нашите страни и народи”, заявява Сергей Лавров.

В интервюто си той припомня и част от инструкцията до руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков – Корсаков от април 1878 г., в която се казва: „Задачата на Русия... е не да разрушава, а да създава, не да поражда вражда в населението, а да сближава и примирява всички негови елементи“.

Очаква се в рамките на посещението на Лавров у нас той да се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиан Вигенин. Една от темите в тези разговори ще бъде строителството на газопровода "Южен поток". Планирано е подписването на споразумения между Русия и България за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки.

В хода на срещата на Лавров с Орешарски ще се обсъжда графикът на взаимните контакти на различно ниво в предстоящия период и състоянието и перспективите пред руско-българските отношения в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови