Quantcast

Лавров: Руските капитали в България стигнаха 2 млрд. долара

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2014 в 10:35 1597 8

Сергей Лавров

През последните десет години обемът на руски корпоративни капиталовложения в българската икономика се доближи до 2 млрд. долара.

Това казва в интервю пред Агенция „Фокус“ министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров. Първият дипломат на Русия е на двудневно посещение у нас.

Според първия дипломат на Русия “Руско-българските отношения се характеризират с ползотворно взаимодействие в различни области. Успешно се развиват търговско-икономическите връзки". По думите му през 2013 година стокооборотът между двете държави е бил 2.9 млрд. долара.

Като пример за руски инвестиции той посочва модернизацията на най-големия на Балканите нефтохимически комбинат на руската нефтена компания „Лукойл“ в Бургас, предприятие, което дава около 25 % от общия обем на данъчните постъпления в българския бюджет, санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“ на Правителството на Москва, веригата бензиностанции „Газпром Нефт“ и др.

Руският министър на външните работи смята, че когато се говори за икономическо двустранно сътрудничество, не трябва да се забравят и инвестициите, направени от граждани на двете страни и, че „повече от 300 хиляди руснаци придобиха недвижими имоти на територията на България на обща сума от порядъка на 4-5 млрд. долара“.

„За истинския интерес на руснаците към България свидетелства и запазващата се тенденция към увеличаване на туристическия поток – миналата година страната ви са посетили 680 хиляди наши граждани“, казва още Лавров.

По думите му: „Зад всички перипетии на историята на руско-българските отношения е важно да се вижда главното – дълбоката взаимна симпатия между двата братски народа”. 

Министър Лавров смята, че „особеният характер на руско-българските връзки до голяма степен е обусловен от цивилизационната близост на нашите народи, общността на славянските корени, богатото духовно и културно наследство” и посочва като примери за общи корени на куртурното наследство в България и Русия Светите братя Кирил и Методий, митрополит Московски Киприан и митрополит Търновски Климент, генерал М.Д. Скобелев и граф Н.П.Игнатиев. 

„Сигурен съм, че тази обща историческа памет трябва да я пазим грижливо и да предаваме на бъдещите поколения, като осигуряваме устойчивост и постъпателно развитие на равноправното и взаимноизгодно руско-българско сътрудничество за благото на нашите страни и народи”, заявява Сергей Лавров.

В интервюто си той припомня и част от инструкцията до руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков – Корсаков от април 1878 г., в която се казва: „Задачата на Русия... е не да разрушава, а да създава, не да поражда вражда в населението, а да сближава и примирява всички негови елементи“.

Очаква се в рамките на посещението на Лавров у нас той да се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Пламен Орешарски и външния министър Кристиан Вигенин. Една от темите в тези разговори ще бъде строителството на газопровода "Южен поток". Планирано е подписването на споразумения между Русия и България за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки.

В хода на срещата на Лавров с Орешарски ще се обсъжда графикът на взаимните контакти на различно ниво в предстоящия период и състоянието и перспективите пред руско-българските отношения в търговско-икономическата и културно-хуманитарната област.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.07 2014 в 14:23

"ВЗИМАЙТЕ СИ 2TA млрд. долара И ДА ВИ НЯМА"

Ама как бре момче?! Толкоз тухли и бетон носят ли се?
:)))))))))))))))))

"И е крайно време да разберете, че светите братя Кирил и Методий са създали Българска писменост"

Без да влизам в подробности, но съществената част от историческите факти пропускани през периода 1944-90г сочат, че Св.св.Кирил и Методий са създатели на Глаголицата. Сама по себе си Глаголицата съдържа около 44 букви в зависимост от варианта и може да се нарече мисионерска азбука. Интересно - нейният "ъглов" вариант е използван до началото на 20в. в Хърватско и Далмация.
За автор на Кирилицата все още няма посочена определена историческа личност. За създател може да се смята св.Климент Охриски. В „Пространно житие на Климент Охридски“ от Теофилакт Охридски се среща следното: „Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.“ Теофилакт е този, който го нарича „пръв епископ, който проповядвал на български език и най-учен мъж“.


07.07 2014 в 13:28

Единственото ползотворно сътрудничество е по морето -> циганята ръгат рашките и със червени прашки, ама дано от тия блядски крепостни цигани се пръкнат малко по-свободолюбиви!!!

07.07 2014 в 12:31

Егати мазния лъжец. Инвестициите на Русия са 1,6 млрд. $ за 10 години. Само работещите в чужбина внасят повече пари за ЕДНА година.
Лукойл за последните 6 години не е внесъл и един лев данък печалба. Постоянно е на загуба. (ГФО са публикувани), не е ясно какви количества нефт се обработват, колко спестяват от акцизи.
И какво ми смесва симпатиите на народните маси с омразата към най безкруполната КГБ мафия, която управлява Русия и диктува на нашите управници (руски роби).

07.07 2014 в 11:42

„повече от 300 хиляди руснаци придобиха недвижими имоти на територията на България на обща сума от порядъка на 4-5 млрд. долара“.

... а посланника каза 500 хиляди...????????????

... убих се да търся по отчетите на БСК и по отчетите на общините за издадени и реализирани разрешителни за строеж за последните 5-6 години...няма и няма данни за такива ОБЕМИ!!! това са 20 000 СГРАДИ...

... КОЙ И С КАКВА ЦЕЛ ЛЪЖЕ!!!!!

07.07 2014 в 11:26

И е крайно време да разберете, че светите братя Кирил и Методий са създали Българска писменост, а не славянска такава, и факта, че вие я ползвате не ви дава право да се самообявявате за наш "Голям брат", а вашите корени нямат нищо общо с нашите.

07.07 2014 в 11:14

Не знам как да ви благодаря, руски братя, че пратихте дядо ми на курорт в Белене.

07.07 2014 в 11:10

Я, забравил е да спомене, че българите са фашисти, нацисти и т.н., а руснаците като ангелчета пърхат с крилца ...

07.07 2014 в 11:05

ВЗИМАЙТЕ СИ 2TA млрд. долара И ДА ВИ НЯМА комунисти МРЪСНИ