Кунева след вота: Не става въпрос за власт, а за кураж

ОFFNews 03 февруари 2016 в 16:13 4242 8

Снимка Сергей Антонов

Меглена Кунева

Всички реформи в образованието са въпрос на кураж. Това е моята стъпка - да поема тази отговорност като вицепремиер. А ако става въпрос за власт - аз по-вицепремиер от това, което съм в момента, няма как да стана и с министерство на образованието.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред журналисти минути, след като беше избрана за просветен министър.

Тя благодари на депутатите, които са гласували за нея и подчерта, че те са подкрепили "намирането на изход за българското образование". Тя не каза кой ще стане част от политическия кабинет на министерството. Обясни, че скоро ще има представяне на приоритетите и на хората, с които ще работи.

"Искам да благодаря на всички министри, които са били в министерството, включително на господин Танев, и да кажа, че искам да умножа всяко направено добро и да прибавя още", каза още вицепремиерът.

След избора си Кунева призова образованието да се превърне в национална цел и подчерта, че днес е била направена важна крачка към желанието за по-добра образователна система:

"Много пъти съм слушала изявления, че не можем да се обединим, че при нас нещата не вървят добре, защото нямаме национална цел. Предлагам тази национална цел да бъде образованието, която ще обедини и парламента, и нацията."

Тя обясни, че ще работи с всички, за да може "най-сетне да имаме една национална цел".

"Вече не е въпросът дали един университет или едно училище е по-добро от друго в България. Въпросът е да е по-добро от другите в Европа", категорична беше тя.

Кунева добави, че в момента за нея най-важно е да каже, че ще има силно образование, "което означава, че ще има силна българска нация".

"За мен тази номинация и развитието областта на образованието не бяха планирани. Запознах се ударно с проблемите, които са много тесни за сектора - извън това, което сме дискутирали в Министерския съвет", каза още Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови