ДПС хич ги няма в гласуването на Кунева за просветен министър

ОFFNews 03 февруари 2016 в 14:13 3727 4

Дебатите по кандидатурата на вицепремиера Меглена Кунева започнаха в 13 часа, което е с около час по-рано от очакваното.

Преди началото на дебатите депутатите отхвърлиха предложението на БСП избирането на Кунева да се предава пряко по БНТ и БНР. При гласуването в зала се регистрираха 162 народни представители, от БСП имаше около 20 от общо 38-те им депутати, а от ДПС едва петима от групата, в която има 30 души.

Изгоненият от ДПС Лютви Местан обаче е в зала. Той обаче обясни, че заедно с петимата му депутати няма да гласуват при избирането ѝ.

"Ако след гласуването на таблото срещу "за" лъснат по-малко от 121 гласа, то това ще е тежкото признание на управляващото мнозинство, че не може да се справи с тежката отговорност", каза той.

По молба на БСП предложението за пряко предаване на дебата беше прегласувано. Във вота този път участие взеха 164 депутати, но резултатите не бяха показани по групи.

Ако броят на депутатите от БСП и ДПС в зала не се увеличи, то кандидатурата на Кунева със сигурност ще бъде приета от депутатите. Народни представители от ДПС влизат и излизат от стаята на групата, както и от пленарната зала. 

В зала е вицепремиерът Томислав Дончев, който представи кандидатурата на Кунева, като изтъкна, че тя е първият български еврокомисар. Самата Кунева и предшественикът ѝ Тодор Танев също са в пленарна зала. Досегашният просветен министър е седнал далеч от двамата вицепремиери. Румяна Бъчварова и Ивайло Калфин също са в пленарна зала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови