Кунева: Правилно е Борисов да поеме председателството на ЕС

OFFNews 07 септември 2016 в 13:55 6027 5

Снимка БГНЕС архив

Поемането на председателството на ЕС от страна на премиера Бойко Борисов е в правилната стъпка.

Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева, която беше натоварена с тази задача, по време на блиц контрола в парламента.

По думите й България трябва да се задвижи, за да навакса 6-те месеца по-ранно поемане на поста.

Страната ни поема председателството на ЕС януари 2018 година заради оттеглянето на Великобритания от съюза.

На заседанието на правителството миналата седмица беше решено координацията по председателството да премине от Кунева към Борисов.

„Наистина гоним срокове, а сега около министър-председателя се концентрират най-важните събития, като например Европейските съвети, на които се вземат най-важните решения", добави тя.

Приоритетите

Три стълба определят приоритетите на българското председателство – стратегията на ЕС „Европа 2020“, зрелостта на т.нар досиета и съпътстващите събития, които са важни, макар че нямат законодателна тежест, уточни Кунева.

Тя обясни, че не можем да се отклоним от програмата на Съюза до 2020 година, трябва да се фокусираме върху досиета, които са достатъчно напреднали, за да може България да постигне консенсус между държавите-членки по тях, както и да имаме предвид важните съпътстващи събития.

Като пример за такива събития Кунева посочи дискусиите за образованието, които са през първата половина на годината, и Дунавската стратегия, която е през втората половина на годината.

Подходът при определяне на приоритетите е „отдолу нагоре“, заяви вицепремиерът и допълни, че до 31 август всяко министерство е трябвало да предаде предложенията си.

На 13 септември ще се състои първата експертна среща на триото Естония-България-Австрия, а на 19 септември – срещата с Генералния секретариат.

По отношение на вътрешния пазар Естония вероятно ще е лидер по отношение на дигиталната икономика, България ще се съсредоточи върху общата енергийна политика, като акцент ще има и върху малките и средни предприятия.

Без съмнение важно място ще заемат миграцията, бежанците, сигурността, но и тема като неприкосновеността на личните данни, допълни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20374

5

Стринка Минка

07.09 2016 в 18:15

Пакетчета със семе за мач с емблемата на ЕС ще има ли?

12319

3

Чичо ви

07.09 2016 в 14:42

Какво фелацио само, с гълтане при това!!! Аферим Кунева, машала.

29585

1

Izalina

07.09 2016 в 14:00

Така, така.
и напред към световно господство ... еднолично