Председателството на ЕС ще ни струва около 150 млн. лв.

OFFNews 19 август 2016 в 14:00 7276 4

Председателството на Европейския съюз ще ни струва около 150 млн. лева. Това съобщи директорът на националния център за подготовката на председателството Любомир Иванов. 

Точната цифра обаче все още не е ясна, тъй като е предмет на обсъждане. На този етап са одобрени 50 млн. лева, уточни Иванов пред "24 часа". 

Интензивната подготовка на председателството ни на ЕС ще започне през септември. Спешността на подготовката беше увеличена заради изместването на председателството с шест месеца по-рано заради решението на Великобритания да напусне Европейския съюз.

То ще се състои в първата половина на 2018 г. и затова подготовката за него трябва да завърши до средата на 2017 г. 

По думите на Иванов преговорите за Брекзит нямат общо с председателството, но ще имат своето отражение. 

В подготовката на българското председателство ще се включат 1200 души. 

"Ще направим всичко възможно да ги обучим и с помощта на външни експерти, които са участвали в председателства", посочи директорът на центъра за подготовката на председателството, като допълни, че най-спешните задачи са свързани с логистиката.

"Има разлика между програмата на едно председателство през първата половина на годината и през втората половина. Първата половина на годината е по-натоварена за ЕС, а през втората има празнични и ваканционни периоди. Не бих казал, че е драматично, но мероприятията при председателствата през първото полугодие изискват и по-голяма натовареност", коментира Любомир Иванов.

По повод ремонтите на НДК и на резиденция "Бояна" той посочи, че се надява да го няма очакваното забавяне.

"Надявам се, че традиционното за нас изоставане няма да се случи този път, защото не само центърът, а и ръководствата на “Бояна” и НДК са абсолютно наясно, че сроковете не могат да се отлагат. Надявам се всички в България имат това ясно съзнание. Ако все пак се изисква ускоряване на процедурите по ремонтите на НДК и “Бояна”, естествено, ще получат съдействие в рамките на възможното. И преди, когато сме имали сериозни международни форуми, сме се справяли добре, и този път ще е така", каза Иванов.

Тепърва ще се преценява и дали да бъдат закупени нови автомобили за председателството, стана ясно от думите му.

"Ще се разгледат всички опции - купуване, наемане. Най-важното е да постигнем максимално добра организация с максимална икономия на средства. Това важи и за кадровото обезпечаване на центъра, което ще стъпи върху вече работещи в администрацията, които просто ще бъдат насочени към центъра до края на председателството", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17898

3

кикимора

21.08 2016 в 11:59

Това председателство не е ли само проформа? Какво общо имат тука ремонти в Бояна и нови коли.
Това е смешно.

20374

2

Стринка Минка

20.08 2016 в 13:01

България да председателства ЕС е безценно като виц и метафора.
Плащай с мастеркард и дъшоумъстгоон, музиката да свири валс на титаник.

29585

1

Izalina

19.08 2016 в 17:13

Такаам:

06 юли 2016 :
До момента сметката по подготовката на председателството показва, че за 2016 г. от първоначално планираните 6 967 000 лв. общите разходи по подготовката ще набъбнат на 7 341 000 лв., а общият бюджет за трите години се увеличава от 49 858 000 на 50 232 000 лв.

27 юли 2016 :
Председателството на ЕС ще бъде преместено с 6 месеца по-рано и това ще ни струва малко повече. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева.

Днес :
Председателството на Европейския съюз ще ни струва около 150 млн. лева

Много ангро се харчи нещо май вече.
Да чакаме ли до края на деня Куневица пак да дърпа уши и да да опровергава или тъй ше е тя с бюджетните средства, само да си плащаме надлежно данъците ние?

Цитирам само свързани тук статии ...

Тез кинти за нищо ги нямате!®