Културният министър: България само формално е членка на ЕС

OFFNews 05 януари 2014 в 14:13 19881 18

Петър Стоянович Снимка: БГНЕС

Снимка БГНЕС

Петър Стоянович

България само формално е членка на Европейския съюз. Такова мнение изрази министърът на културата Петър Стоянович днес.

"Мисля, че лека-полека от формален член на Европейския съюз (ЕС) трябва да станем същностен, но това не изисква само формална подредба, а изисква тая Европа, за която толкова много сме се борили, да стане част от нас, включително и от културата и от отношенията в нея", каза Стоянович в интервю за БНТ.

„Европа не е станала част от 6,5-7 милиона българи. Тя не е станала част окончателно от нашия начин на мислене. Ние се позоваваме на Европа винаги, когато трябва да сплашим някого в България, размахваме брюкселския пръст”, допълни той.

"Има една паралелна реалност в България спрямо Европа. „Ние” и „те” все още е факт. Както има разлика между София и всичко останало в България, уви, така има разлика между България и онзи другия свят. За жалост това продължава. Това разделение е напълно реално и някак си се възприема още повече и за естествено. Защо казвам, че Европа трябва да стане част от нас, по някакъв начин да ни формира? Защото начинът на мислене в малкото село и в столицата трябва да бъдат, ако не идентични, то поне много близки", каза още министърът на културата.

„Аз бях избран за министър вероятно по две причини. Първо, че сред моите колеги, към които се причислявам и аз, има хора от всички политически спектри, тоест миналото им е различно, и партийното, и идеологическото в търсене на една по-широка палитра, каквато изисква в момента България като управление. Събирането на различни части от този спектър в една обща воля, която е по-скоро експертна, отколкото политическа може би може да свърши работа в едно доста разбутано време като днешното. Мисля, че това е основанието да бъда поканен от Пламен Орешарски”, каза още министър Петър Стоянович. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Защо марихуаната е забранена?