Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента и напуска ръководството на БСП

OFFNews 02 юли 2023 в 16:10 10642 2

Крум Зарков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Крум Зарков

Крум Зарков става секретар по правните въпроси на президента Румен Радев. Бившият служебен правосъден министър встъпва в длъжност утре, 3 юли, и напуска ръководството на БСП, тъй като няма право да ги съвместява - каза той в интервю за БНР.

"Новата ми длъжност не позволява да бъда в ръководството на партията и трябва са напусна Националния съвет БСП. На всички мои приятели социалисти и леви казвам, че оставам верен на убежденията си и на партията си", увери Зарков.

В интервюто основни теми бяха отстраняването на главния прокурор Иван Гешев, Висшият съдебен съвет (ВСС) и легитимността му.

"Процедурата по отстраняването на Гешев беше направена по възможно най-нескопосания начин. Заметоха се доста въпроси под килима. ... Формално Иван Гешев си отиде заради репликата "политически боклук", но всъщност си отиде за цялостно творчество", коментира Зарков в предаването "Политически НЕкоректно".

Той подчерта, че процедурата контролира мнозинството във ВСС, а не министърът на правосъдието:

"Този ВСС, когато избира, когато отстранява и когато пак избира, винаги оставя чувството, че го прави под давление, а не по убеждение. Затова аз съм от тези, които пледират, че ключова за съдебната система е промяната на състава на ВСС, която да върви паралелно с другите неща... през конституционна реформа".

Според него изборът на нов главен прокурор трябва да бъде спрян, защото този ВСС "не бива да избира":

"Не казвам, че ВСС е нелегитимен, а е нередно да го прави. Защото този процес, който беше с Гешев, беше един етап, започнат от този ВСС и завършил катастрофално през този ВСС. Въпросът е - следващият етап, който се открива сега, когато сме в тенденция за конституционна реформа, която обусловява цяло едно сложно мнозинство, всички говорят за нея. И питам - следващият етап пак същият ли е? Не виждате ли, че с избора от този ВСС на и.д. главен прокурор, се върнахме все едно нищо не се е случило? Още тогава казах, че най-страшното от тези скандали е отново нищо да не се случи. Има ход. Трябва 2/3 мнозинство, което определени политически групи в парламента казват, че са способни да създадат. Или го имат и трябва да го използват, или го нямат и не трябва да заблуждават, че го има".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

2

jorj

02.07 2023 в 20:58

Червен червей.

10298

1

AntiZ

02.07 2023 в 18:54

"оставам верен на убежденията си и на партията си" То е ясно! Да си комунист е диагноза, за която няма лек.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки