Кристалина Георгиева: Ако ми предложат да съм външен министър на ЕС, моя отговорност е да приема

ОFFNews 19 юли 2014 в 19:28 4193 3

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Ако ми предложат длъжността върховен представител на Европейския съюз по външна политика, моята отговорност е да я приема. Но ако не ми я предложат, аз ще направя всичко, което мога, който е в тази позиция, да му съдействам с опита и знанията си.

Това заяви Кристалина Георгиева в интервю за bTV.

Тя добави, че експертизата й не е достатъчна, за да бъде номинирана за поста.

Георгиева подчерта, че разпределянето на ръководните позиции ще бъде резултат от постигането на сложен баланс между политическите семейства, така че в определена ситуация тя може да има шанс, а в друга - не. 

На въпрос усеща ли Кристалина Георгиева подкрепа от българския политически елит, тя отговори: „Ние имаме много сложна политическа ситуация у нас и затова не е лесно елитът да се обедини. Жалко, защото би трябвало да можем да разделяме вътрешнополитическите боричкания от външното позициониране на страната”.

Георгиева коментира и кризата с КТБ. "Самият факт, че в момента, в който се появи паника по отношение на банковия сектор в България, Европейската комисия в рамките на един уикенд даде разрешение за държавна помощ, показва, че Европа се интересува от това, което става у нас. Аз искам да кажа още един път – българската банкова система е стабилна. Решението, което беше взето в България за капиталова адекватност на ниво, което е по-високо от средното за Европа, много ни помага. Това обаче не означава, че надзорът е работил и работи перфектно и означава, че може би трябва да се замислим за това дали да не влезем в банковия съюз, така че да засилим собствения надзор. Аз съм поддръжник на банковия съюз и е в интерес на България да влезе в него”, заяви тя.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  За и против Гей парада