Кристалина Георгиева е кандидатът ни за „външен министър“ на ЕС

OFFNews 16 юли 2014 в 22:02 11552 17

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е кандидатът на България за върховен представител на ЕС за външна политика, съобщи БНТ.

Новината съобщи премиерът Пламен Орешарски преди началото на съвета на лидерите от ЕС, на която трябва да се реши кой ще заеме поста.

Предстои сложна дискусия, коментира премиерът Орешарски, като посочи, че високите постове ще се разпределят освен по персонални кандидатури, и по политически семейства.

Това дава донякъде отговор за нашия комисар, която има шансове да бъде номинирана за външен министър на съвета. Въпросът е дали няма решаващо значение да има политическото семейство, допълни Орешарски.

Аз ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това, подчерта премиерът.

Той посочи, че не се съмнява в персоналните качества на Георгиева, но повтори, че разпределянето на постовете ще зависи от политическите семейства.

Орешарски заяви, че няма мандат да представи кандидат на България за еврокомисар, а само за заместник на Катрин Аштън.

Ако тази вечер Кристалина Георгиева не бъде избрана, в България ще се проведат консултации за номинацията на български кандидат за еврокомисар, каза той.

Кристалина Георгиева беше посочена от анализаторите сред фаворитите за поста европейски „външен министър“. Освен нея за поста беше спряган и италианският външен министър Федерика Могерини.

По-рано днес бившият лидер на БСП и настоящ председател на ПЕС Сергей Станишев обяви, че няма да се ангажира с подкрепа за Кристалина Георгиева, като посочи, че социалист би бил много по-подходящ за поста.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!