КПУКИ вече ще има и зам.-председател

OFFNews 19 март 2014 в 12:11 2691 0

Филип Златанов

Промени в Закона за предотвратяване и установяване на конфликта на интереси бяха приети днес в парламента на първо четене.

В пленарна зала бяха разгледани два законопроекта - на Министерски съвет и на социалистите Мая Манолова и Кирил Добрев. Вторите текстове са разработени на база предложенията на правителството, но съдържат допълнителни корекции.

Законопроектите въвеждат промени в състава и избора на членове на КПУКИ. Поправките предлагат КПУКИ вече да има и зам.-председател, освен председател и петима членове.

"Целта е да бъде засилено колективното начало в работата на тази комисия, защото досега еднолично най-важните решения са вземани от нейния председател. Той е определял лицата от администрацията, които ще разглеждат дадена преписка в първоначалния й вид, което буди съмнение", мотивира текстовете си Манолова.

Законопроектът на социалистите въвежда и публична процедура за номинация, изслушване и избор на членовете на КПУКИ. Целта, по думите на Манолова, е обществото да е наясно с това кой предлага и как се избират членовете на независимия регулаторен орган.

Особено важна промяна, която въвеждат само текстовете на Манолова и Добрев, е, че КПУКИ вече ще се сезира и по медийни публикации.
Десислава Атанасова възрази остро срещу тези изменения и подчерта, че в много родни медии материалите се пишат, без да отговарят на истината, и често пъти не са подписани от никого.

Измененията правят корекция в обхвата на "публични длъжности", които подлежат на регулация според този закон. Корекциите включват в обхвата на регулация зам.-председателите на ВКС и ВАС, кметските наместници и членовете на комитетите, наблюдаващи оперативните програми, съфинансирани от Структурните фондове и Кохезионния донф на ЕС. За сметка на това, от контрола на закона изпадат редовите членове на Сметната палата. Декларации ще трябва да подават единствено председателят и зам.-председателите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови