Филип Златанов влизал в парламента 103 пъти с пропуск от Фидосова

Нели Чолашка 03 декември 2013 в 14:47 3679 8

Пресконференцията на прокуратурата, на която беше показано скандалното тефтерче на Филип Златанов.
Пресконференцията на прокуратурата, на която беше показано скандалното тефтерче на Филип Златанов.

 

Няма как да докажем, че Филип Златанов е посещавал Искра Фидосова, но се знае, че е влизал 103 пъти в парламента - първо с временни пропуски, издавани от Фидосова, а след това е получил постоянен пропуск, издаден от администрацията, но с подпис на Фидосова.

Това съобщи Кирил Добрев от БСП, който представи доклада от работата на анкетната комисия за тефтерчето на бившия шеф на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

Златанов стана известен със скандалното тефтерче, в което си е записвал указание от И. Ф. и Ц.Ц. с инструкции какви решения да взима комисията. Сред наставленията има изрази като „да се удари“, „да се оправи“, „да се запази“.

В резултат на това Искра Фидосова напусна Народното събрание и всички ръководни постове в ГЕРБ, а Златанов беше отстранен от КПУКИ.

Комисията на Кирил Добрев е установила още много слаба ефективност от работата на КПУКИ - само 11 случая за конфликт на интереси, които не са паднали в съда, за 3-годишна работа и похарчени 3.5 млн. лв. бюджетни средства.

От 860 преписки, 146 продължават да бъдат висящи, защото не могат да се съберат доказателства.

В 103 случая комисията се е произнесла за наличие на конфликт на интереси, но 92 от тях са паднали в съда.

Има 21 случая, в които комисията се е занимавала с магистрати, а тя няма право да се занимава с действията на магистрати. 

Златанов сам е издавал становища и указания без решение на цялата комисия. Има случай, в който той издава становище и на негова база е отстранен общинар, а после комисията се събира и излиза с обратно на становището на Златанов.

Докладът на анкетната парламентарна комисия ще бъде изпратен на главния прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!