Корнелия Нинова: Правителството на Борисов е риск за България

Ако в “Белмекен” няма достатъчно вода, ще има срив в енергийната система, предупреди лидерът на БСП

Георги А. Ангелов Последна промяна на 24 януари 2020 в 10:04 1994 1

"Правителството на Борисов вече е риск за България. Досега беше вредно, сега е риск за България. Оставането на му на власт гарантира нови кризи. Всяка промяна към по-добро минава първо през неговата оставка".

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в изказването си по дебатите за вот на недоверие към правителството. Мотивите за исканата оставка са водната криза в Перник и кризата с вноса на боклуците.

Според Нинова искането за вота е предизвикано от провала в областта на опазването на околната среда и водите.

“Този провал застрашава пряко живота и здравето на българските граждани. Водната криза в Перник, а вече в други градове и села, нерегламентираните тонове отпадъци, както и опасните стойности на замърсения въздух са пряка последица от безхаберие, некомпетентност и корупция в правителството на "Борисов" 3. Кризата не е природно бедствие, а управленско", заяви лидерът на БСП.

Нинова каза, че има нормативен хаос по темата за управлението на околната среда и водите, както и институционален, тъй като институциите, които трябва да управляват политиката по околна среда и води са над 11.

"Третото доказателство за провала са фактите. Официално 350 хил. души в цялата страна, но с частичните спиране на вода в нови и нови градове 500 хиляди,. са на режим на вода. На първите места сме в Европа по мръсен въздух и вече сме осъдени от съда на ЕС за това. Очакват се санкции, които ще плащате вие всички уважаеми български граждани. Световната здравна организация в свой доклад пише за България, че 15 хил. души умират преждевременно от замърсения въздух", каза Нинова. Друг неин аргумент е всекидневното откриване на нови и нови боклуци. Тя каза, че дадените разрешителни за внос на боклуци са за над 1 млн. тона. "Красива България беше превърната от правителството на Борисов в сметище", каза Нинова.

"След 10 години управление на ГЕРБ, похарчени приблизително 3 млрд. лв. загубата на вода се е увеличила от 60 на 61 %. В Шумен загубата е над 80%. Защо? И къде отидоха парите, инвестирани уж за подновяване на мрежата?", попита тя и добави, че за 10 години е увеличавана цената на водата, а гражданите получават мръсна и негодна за пиене вода.

Според Нинова кризата в Перник се дължи на умишлени действия преди изборите и на безхаберие. "Доведохте тази криза до умишлено бездействие заради изборите. Какво да се прави сега? Безспорно всички трябва да помагаме на Перник. Необходими са конкретни, умни и мъдри, професионални експертни решения ,но паникьосани от общественото напрежение, продължавате с грешките и рискувате много. Вие създадохте тази криза, сега имитирате решения и рискувате много. Продължавате да заблуждавате хората, че може да се реши проблема за 45 дни. Вчера ваш министър обяви, че не само няма тръби, а тепърва ще се произвеждат. Бъдете обективни и истински с хората. Нека калинките да замълчат и да говорят експертите", призова Нинова.

В изказването си Нинова предложи и алтернатива. Според нея, ако правителството не направи разумно проекта за довеждане на вода от яз. “Бели Искър” през София до Перник има риск от енергиен срив. Тя каза, че водите от р. Грънчар, които управляващите смятат да пренасочат, захранват яз. “Белмекен” а той ПАВЕЦ “Чаира”, който е резервна мощност на АЕЦ “Козлодуй”. Ако в “Белмекен” няма достатъчно вода ще има срив в енергийната система. Нинова предупреди, че ако мрежата на “Софийска вода” не бъде проверена за може да има хидравлични удари, които да я разрушат. Нинова добави, че ако не се подмени мрежата в Перник, водата пак ще изтече.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2015

1

Права е Корнелия Нинова защото се допита ,до истински
експерти ,а не набедени.Взетото решение за 45 дни е нереалистичен.Вече 5(пет)дни изминаха.Остават още 40 !