Председателят на ДБГ: Вотът на недоверие е процедурен трик на БСП с нищожни шансове

OFFNews Последна промяна на 21 януари 2020 в 18:56 1920 0

Вотът на недоверие има нищожни шансове за успех и по-скоро прилича на процедурен трик. Като най-голямата парламентарна опозиция БСП имаха инструменти да предотвратят водната криза, но не пожелаха да ги използват и сега догонват събитията с говорене от трибуната на Парламента, каза каза Димитър Делчев, председател на Движение България на гражданите в предаването Денят по ТВ1 и ТВ+.

Язовир Студена се източва последователно от една година. Ако това беше толкова важно за БСП, те щяха да излязат от парламента или да притиснат институциите чрез президентството, както направиха при намаляването на партийната субсидия. Вотът на недоверие няма да успее не защото ГЕРБ не заслужават да бъдат уволнени заради всичките кризи, а защото инициатиорите не могат да се справят по-добре от тях, добави Делчев.

Той припомни, че преди 2 години правителството отпусна 500 млн. лв. за ремонт на язовири. Никой до този момент не знае и за един ремонт с тези пари. Пример е язовир Бели Искър, който захранва София и сега ще спасява Перник - от 10 години той е в аварирало състояние, но парите за неговия ремонт магически изчезнаха. Отчетите показват, че 500те млн. са преминали през няколко държавни компании, след което са усвоени без търг и без публичност от близки до властта фирми. Вината за най-тежката водна криза в България от десетилетия насам не може да е на един министър или шеф на ВИК – вината е на министър-председателя и всички ресорни министри, заяви Делчев.

По темата за хазарта председателят на ДБГ припомни, че движението отдавна е застанало зад законопроект за решително ограничаване нарекламата и достъпността на лотарийните билети. Делчев обаче, е категоричен, че предложението на мнозинството цели да отнеме бизнес, а не да предпази гражданите си от вредната дейност. Национализацията на хазарта е действие по комунистически тертип и прилича много на опита за национализация на едно военно дружество през 2017 г. В голямата си част депутатите от мнозинството имат бизнеси, някои от тях по повече от един. Преди да подкрепят закона трябва да се замислят, дали утре техният бизнес няма да бъде национализиран по същия начин, добави Димитър Делчев.

На въпрос за заявката на Демократична България за започване на разговори за създаване на Будапещенска коалиция, Делчев отговори, че ДБГ не са търсени от коалицията и че не му е известно други партии да са водили
такива разговори.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови