Kомисар Нели Круз подкрепи Първанова за нов еврофонд

OFFNews 13 март 2014 в 15:45 2008 2

Антония Първанова

Комисарят по информационните технологии и вицепрезидент на Европейската комисия Нели Крус подкрепи идеята на българския евродепутат д-р Антония Първанова за създаването на европейски фонд за подпомагане на жени предприемачи.

Подкрепата си Нели Круз е изразила на среща с д-р Първанова. Комисар Крус е работила вече в тази насока като е създала механизъм за подпомагане на дами в IT бизнеса.

Инициативата представлява публично-частно партньорство между Европейската комисия, банковия сектор, академичните среди и неправителствените организации на жени предприемачи.

Първанова предлага бюджетът й да възлиза на един милиард евро, половината от които да бъдат обезпечени от Комисията, а другата половина от банките.

Председателят на Европейската комисия Барозу също подкрепи предложението на д-р Първанова за създаването на финансов инструмент за жени предприемачи (Women Investment Partenrship) и лично пое ангажимент за стимулиране реализирането на тази идея.

Това се случило на работна среща по повод Международния ден на жената с председателя на Европейската комисия – Жозе Мануел Барозу и заместник-председателя на Комисията и комисар по правосъдие, основни права и гражданство - Вивиан Рединг.

Първанова предложи проекта, тъй като според данни на ЕК жените вземат около 70% от решенията за консумация на стоки и услуги в ЕС. Тя представи доклад на Световната банка, според който компаниите с повече жени на ръководни постове имат 10% по-висок икономически растеж от останалите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!