Кой и как може да получава по 24 лева на ден заради новите мерки

OFFNews Последна промяна на 27 ноември 2020 в 20:55 5659 0

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева издаде заповед, с която утвърди кой и как може да получава компенсация заради новите противоепидемични мерки, влизащи в сила от 23:30 ч. тази вечер до 21 декември.

Подкрепа ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи. Освен тях право на компенсации ще имат и работещите във фирми за организиране на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия.

Допустими за подпомагане са всички търговски обекти в случай, че се намират в търговски център тип мол, с изключение на хранителни магазини, дрогериите, оптиките и зоомагазините.

Компенсации ще може да получи и персоналът в детски градини и ясли, кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения на закрито.

Право на подкрепа ще имат заетите в икономическите дейности, свързани с концерти, създаване и представяне на представления на живо като оперни, оперетни, циркови и други сценични произведения, работещите в музеи, както и режисьори, продуценти, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти.

За компенсации ще могат да кандидатстват служителите в сектори за колективни и индивидуални спортни мероприятия, както и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж.

Работниците ще имат право да получат финансова подкрепа за не повече от 60 дни, в които са ползвали неплатен отпуск във връзка с наложените ограничения за осъществяване на дейността, за която са наети. За работещите на 8-часов работен ден компенсацията ще е 24 лв. за всеки ден, в който са в неплатен отпуск.

В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията ще се определя пропорционално на работното време. 

Работодателите са длъжни да запазят заетостта на работниците и служителите за периода, в който са изплащани компенсации. Желаещите да получат тази финансова подкрепа е необходимо да предоставят на работодателя писмена декларация по образец, в която посочват периода за ползване на неплатен отпуск и банковата си сметка, по която да се изплащат компенсациите.

Работодателят ще подава документи в дирекция "Бюро по труда" по месторабота.

Те ще се разглеждат в срок от 10 работни дни след получаването им. Агенцията по заетостта ще публикува кои работодателите и техни служители са одобрени или неодобрени за изплащане на средства до 2 работни след вземането на решение за това. Компенсациите ще се изплащат до 5 работни дни след одобрението на подаденото заявление.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !