Коя е Теодора Генчовска, предложена за първата жена военен министър

OFFNews 12 юли 2021 в 13:21 12539 1

Правилно ме разбрахте - Теодора Генчовска, жена за министър на отбраната. Така Слави Трифонов обяви кой ще е военен министър в проектокабинета на „Има такъв народ“. 

Генчовска е експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник е на Военната академия и е преминала през редица допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ.

Професионалната ѝ кариера започва в генералния щаб на Българската армия. Последователно преминава през всички нива, достигайки до началник на Отдел НАТО и ЕС в министерството на отбраната. 

Участвала е в български делегации на срещите на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. 

Генчовска е част от администрацията на президента Румен Радев като главен експерт, става ясно от подадена от нея през 2018 г. декларация пред КПКОНПИ. В инициативата "Три морета", която се проведе преди дни, Генчовска фигурира като част от Координационно звено като "основно лице за контакти (POC), член на Българската група на шерпите". 

Национален координатор от българска страна за „Три морета“ е Кирил Петков – Министър на икономиката. Координационното звено ще работи за реализацията на българското домакинство на инициативата „Три морета“ през 2021 година. Звеното ще координира подготовката и провеждането на срещата на върха и бизнес форума в рамките на инициативата и ще обменя информация с другите страни-членки. Шеф е Димитър Стоянов – Главен секретар на президента на Република България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2602

1

Г-н Колев

12.07 2021 в 17:22

Мацката е от русофилското котило но пРезидента. Очаквайте бламиране и съботиране на програмите за превъоръжаване. К.р за нови кораби и БМП-та, да не говорим за подводници и радари.