Коя е Антония Валентинова, номинирана за министър без портфейл по ромските въпроси

OFFNews 12 юли 2021 в 12:39 7308 0

Снимка Кадър 7/8 TV

Д-р Антония Валентинова е номинацията на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов за министър без портфейл по ромските въпроси.

Антония Валентинова е четвърто поколение интегрирани роми. Майка ѝ е инженер, записва я в училище без роми, за да получи адекватно образование. Мечтата на родителите ѝ е дъщеря им да се реализира в чужбина, но тя избира да следва медицина в България.

Приета е едновременно в три медицински университета – в София, Плевен и Варна, с много висок бал. Избира да учи в столицата.

За подготовката си за изпитите Антония получава помощ от стипендиантската програма за студенти по медицина и лекари специализанти от ромски произход – инициатива на Проект „Ромско здравеопазване“ – Будапеща, Стипендиантска програма на „Ромски образователен фонд“ и Институт „Отворено общество“ с партньори Център Амалипе и Фондация „Промедия“.

Проектът цели да подпомогне висшето образование на студенти от ромски произход, избрали специалностите медицина, фармацевтика, акушерство, рентгенология и рехабилитация, здравен мениджмънт.

Антония завършва Медицинския университет в София с успех 5,25.

Първоначално се насочва към неврологията, нейни ментор е проф. Ивайло Търнев, началникът на клиниката по нервни болести в УМБАЛ "Александровска", впоследствие решава да специализира анестезиология и интензивно лечение.

Работи като лекар-ординатор в Спешна помощ и като специализант по анестезиология и интензивно лечение.

През 2020 г. получава наградата "Млад лекар на 2020 г." за работата си в отделението по реанимация в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост.

Говори 4 езика и е на 27 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови