Кирил Петков за импийчмънта на президента: Не ни харесват думите му. Следим действията му

OFFNews 17 февруари 2023 в 22:02 6251 3

Петков

Снимка БГНЕС

Кирил Петков

Не ни харесват думите на президента в Брюксел. Следим неговите действия - така съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков отговори на директен въпрос в "Панорама" дали ПП стои зад идеята за импийчмънт на Румен Радев. 

Тя дойде от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов - коалиционен партньор на ПП за изборите на 2 април, миналия петък в същото предаване. Тогава Атанасов обясни, че прави юридически консултации за това може ли държавният глава да бъде отстранен предсрочно с мотива, че погазва Конституцията, като не зачита волята на парламента за военната помощ за Украйна.

Радев пък препоръча на "партиите на войната" първо да спечелят изборите, да съставят правителство и да поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. И допълни, че "хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират".

Кирил Петков коментира миролюбиво, че трябва да се излезе от политическото говорене и че "Промяната" никога не подминава критиките към партньори и политически опоненти. А България е парламентарна република и ако законите се спазват, няма риск от импийчмънт. 

"Темата за импийчмънт е толкова екстравагантна, колкото някои идеи за референдум. Аз се надявам партиите да влязат в предизборната кампания не с екстравагантни идеи, а с нещо сериозно", репликира пък служебният правосъден министър Крум Зарков.

Зарков бе категоричен, че позицията на президента Румен Радев за оказването на военна помощ на Украйна не може да бъде използвана като аргумент за евентуален импийчмънт.

По думите му служебния кабинет е изпълнил точно решението на 48-ото Народно събрание за оказване на военна помощ за Украйна. 50-те български военнослужещи, които ще се включат в мисията на ЕС в помощ на Украйна, ще водят обучения единствено в държави от Европейския съюз, вероятно в Германия и Полша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

2

Johnny B Goode

17.02 2023 в 22:57

А ти защо си мислиш, че на някого му пука кого харесва някакъв *************** трол?
 
X

Подкастът на OFFNews