Радев за импийчмънта: Партиите на войната първо да спечелят изборите

Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалацията, заяви президентът

OFFNews 14 февруари 2023 в 12:53 9546 24

Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

Нека партиите на войната първо спечелят изборите, нека съставят правителство, нека поемат отговорност за решението българската армия да предаде оръжие на Украйна. Хора, които не разбират нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират.

Така президентът Румен Радев коментира искането за негов импийчмънт. За това намекна съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов миналия петък в предаването на БНТ "Панорама". Той обясни, че прави юридически консултации за това може ли държавният глава да бъде предсрочно отстранен с мотива, че погазва Конституцията, като не зачита волята на парламента за военната помощ за Украйна.

Президентът отбеляза, че неговата позиция е ясна и е заявена отдавна - той е категорично против изпращане на въоръжение от резервите на българската армия в зоната на военните действия.

"Още в първите часове България заяви ясна позиция, че категорично осъжда агресията на Кремъл срещу суверенна държава, но продължавам да смятам, че този конфликт няма военно решение. Мирът може да бъде постигнат само с незабавно прекратяване на огъня и с диалог. Относно всички тези призиви искам да напомня, че служебното правителство изпълни решението на 48-ото Народно събрание за военна помощ за Украйна и там много ясно е записано, че последваща помощ трябва да бъде съобразена с българските възможности. Огромният разрушителен потенциял на този конфликт, неговата ескалация, влошаването на сигурността в нашия регион изисква служебното правителство да отговаря преди всичко за чл. 9 от Конституцията - да гарантира сигурността и териториалната цялост на страната. Това означава не отслабване на нашия отбранителен потенциал, а неговото съхраняване и развитие", изтъкна Радев.

Хора, които не разбират абсолютно нищо от военно дело, правят всичко възможно да ни въвлекат в процесите на ескалация, които те не могат да контролират. Войната вече зацикли във фаза на пълно взаимно изтощение, тя въвлича всички нас, обяви още Румен Радев.

Той разкритикува депутатите от 48-ото Народно събрание за неизпълнените задачи. По думите му техните действия са се разминали кардинално с очакванията и надеждите на хората, които са ги изпратили в българския парламент.

"48-ото Народно събрание е парламентът, който се саморазпусна от страх да формира правителство и да поеме отговорност за управлението на страната в труден момент. То саботира правосъдната реформа, европейската интеграция, не прие законите на служебното правителство, които отваря пътя ни към Шенген и Еврозоната. Прие съдбоносни решения без никакъв анализ и оценка на риска и не прие предложената от служебното правителство програма за реална модернизация на българската армия", изброи Радев.

Вторият списък на корумпирани българи по Глобалния закон "Магнитски", обявен миналия петък, е силен политически сигнал и страната ни трябва да го приеме като оказване на помощ от партньор, изтъкна още президентът в първия си коментар на новия списък на финансовото министерство на САЩ и Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство от петък.

В черния списък на Вашингтон попаднаха Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов, а в този на Лондон Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Радев подчерта, че съпротивата срещу борбата с корупцията в България е огромна и че са нужни ефективни закони и съдебна реформа.

"Няма кой друг да свърши нашата работа вместо нас. Трябват ефективни закони срещу корупцията. Тази борба не трябва да е само предизборно говорене", бе категоричен Радев и призова следващият парламент да се ангажира с ефективна съдебна реформа, за да не влизат повече българи в списъка "Магнитски".

Президентът допълни, че разширяването на списъка с още имена на българи ще повлияе на изборите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

26

НЕМА ТАКЪФ

16.02 2023 в 09:15

Отдавна си свален , Мунъо , играеш по свирката на Падналия ангел !

1061

25

Basil Fawlty

16.02 2023 в 00:50

Много ще ми бъде интересно да науча какво точно Радев разбира от военно дело. Всеки носил пушка на рамо някога, би трябвало да си спомня каква пародия на военно обучение се провеждаше сред срочнослужещите, каква пародия бяха обучаващите , и ако може да свърже двата края- да предположи каква пародия на военни служители бдят над нас. В крайна сметка от време Оно у нас се изучава военно дело по най съвременните практики на вторая мировая, а именно практиките довели до победа над фашистите. Натовския може да е натрупал малко теория тук и там , но е закърмен с тактиките от 50те лета на 20ти век, и най добре е да си замълчи вече. Втарая мировая вече година ни показва нивото си! Та и ние така

22548

23

dolivo

15.02 2023 в 08:24

военен пацифист комунист като чуя, и получавам уртикария

-240

21

редовно четящ

14.02 2023 в 22:44

******, само @мп!чм@нт му е майката!

1000

20

DAPanayotov

14.02 2023 в 21:14

Господин Президент, срамувам се за българите, че са избрали Президент на Република България като вас. Казват, че сте Натовски генерал, а сте според мен Русийска Путинска подлога. Омерзен съм от Вашето пребивание на Дондуков 2. И защо е Дондуков? Позор за Вас и българската политическа елитка. Какво би казал за вас Дякона Левски? Застанете пред портрета му във вашия президентски кабинет и с ръка на сърце си отговорете.

1915

19

Читателка

14.02 2023 в 19:41

Не му споменавайте името, с безразличие го убийте!!

1000

18

PaulPierce

14.02 2023 в 17:46

Хубаво е в тази страна децата да растат свободни и смели, да мечтаят и да гонят мечтите си. Не да мишкуват като другаря Радев

2550

17

alfakentavur

14.02 2023 в 17:17

Ти като разбираш от военно дело защо повтаряш вселенската глупост, че който дава оръжие се "въвлича във войната".
Я погледни списъка на десетки държави, които дадоха и дават оръжие и пак се прави на многозайко.
 
X

Да помогнем на украинските деца!