Кирил Петков разкри още подробности за раздора с Трифонов: Спор за проценти при обществените поръчки в МРРБ

Има нещо, заради което президентът не е човекът, който си спомням, заяви премиерът

OFFNews 18 юни 2022 в 12:47 40890 3

Кирил Петков

Снимка БГНЕС/архив

Ако се бяхме съгласили за парите на МРРБ, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети, каза премиерът

Като неофициални поводи за напускането на ИТН могат да се считат огромните средства, които „ние не разрешихме да се похарчат непрозрачно за строителството на пътищата“, както и че от ПП не одобрихме предложението Любомир Каримански да стане гуверньор на БНБ.

Това заяви премиерът Кирил Петков в предаването "Седмицата" на Дарик. Той обясни, че спорът със Слави Трифонов е бил не само за 3.9 млрд. лева за пътища, но и за начина, по който ще се дават парите, според заложеното в обществените поръчки.

"Министър Гроздан Караджов искаше в оценката на обществените поръчки 40% да е тежестта на качествени критерии, които не са свързани с предложената цена. Но това е най-лесният начин да се манипулират конкурсите, обясни Кирил Петков. Строители ще пишат как ще запълват дупките, комисия при затворени врати в АПИ ще решава кое е качествено, кое - не. Това дава огромна възможност за корупция. И предложих схемата качествените критерии да само с 20% тежест в оценката, а цената 80%. Защото така не може да се нагласи коя фирма да спечели ", каза още Кирил Петков. 

Слави Трифонов също настоявал в оценката на обществените поръчки качествените критерии да имат тежест 40%. Петков обаче категорично отказал да отстъпи и ден по-късно Трифонов се съгласил със схемата 80 на 20%. 

Трифонов се обади на следващия ден и каза: Добре, съгласен съм на 80:20. Но в едни отношения винаги има вземане и даване. Сега аз дадох!, разказа Петков. 

Тук нямаме вземане и даване, а даване и даване. Това не са наши пари, не са наши проекти. Ние сме служители на този народ и това са неговите пари. Това беше едната причина за конфликта ни - нашата неготовност да харчим непрозрачно парите в МРРБ. Ако се бяхме съгласили, Трифонов за никаква Македония нямаше да се сети, каза още премиерът. 

А за критиките на президента Румен Радев Петков коментира: 

Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат. Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да не изглежда човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже „ Може би съм се объркал, какво искате?". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

3

Pietro

18.06 2022 в 21:07

Вампири и талъсъми от ИТН се опитват да опскат вече опсканата от ГЕРБ България. Учиндолският комплексар и Смръдльо са като извадени от змаменитите произведения на великия Алеко Константинов. И затова така си паснаха с другия Бай Ганьо-Борисов.

5827

2

pisnamiotmutri

18.06 2022 в 17:29

Слави няма ли да иска детектор на лъжата или вече не е удобно? Какво стана с Македония - предаде ли ни премиера или коалицията се разпадна заради една лъжа? Лъжа и вот с ДПС и ГЕРб

1810

1

Maxim

18.06 2022 в 15:35

Ето виждате Боклук слави, какъв далаверажия е. А, за президента имах друго мнение. Или " О, неразумний юроде .."