КЕВР: Всички енергийни дружества искат увеличение на цените на ток и парно

ГЕРБ твърдят, че Топлофикация иска увеличение на цените със 150%, а ЕРП-тата със 100%

Йорданка Веселинова 18 май 2022 в 15:47 2677 0

Енергийна комисия

Снимка OFFNews

Председателят на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски

Всички енергийни дружества искат увеличение на цените, заяви Александър Йорданов от КЕВР по време на изслушването му в парламентарната комисия по енергетика. 

Изслушването е по предложение на ГЕРБ-СДС. От парламентарната група обвиняват КЕВР, че бави публикуването на заявленията за цените на ток и парно с 50 дни.

Йорданов съобщи, че забавянето на публикуването на заявленията на енергийните предприятия за утвърждаване на цените  се дължи и на продължаващите DDoS атаки на сайта на КЕВР, които затрудняват качването на големи обеми от данни. По думите му първо заявленията трябва да бъдат подадени, а след това да се обработи информацията и да се обявят цените.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че Йорданов е "изпратен да се срами в комисия". По думите му ЕРП-тата са поискали увеличения на цените с над 100%, а Топлофикация София - със 150%. Йорданов обяви, че КЕВР ще предложи прогнозните цени преди 1 юни.

Рамадан Аталай пък коментира, че КЕВР се отнася несериозно към комисията, защото на заседанието не присъства председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Той допълни, че регулаторът е задължен да публикува заявленията до 20 април. Александър Йорданов пък отговори, че причината е, че той е на заседание на международна организация. Аталай попита дали някой от заявителите е искал намаление на цената на ток и парно. Той се усъмни още, че КЕВР крие информация за шоково поскъпване на енергоносителите.

Йорданов отказа да коментира заявленията, но потвърди, че няма искания за намаляване на цените, а всички са за повишаване. 

Владимир Табутов от ПП репликира Аталай и обясни, че срок за публикуването на заявления няма, а в комисията се правят внушения от опозицията.

Жечо Станков предложи комисията да задължи КЕВР до края на седмицата да предостави всички заявления. Очаквано това искане бе отхвърлено.

ДБ, ИТН, както и БСП отказаха да задават въпрос към члена на КЕВР. Драгомир Стойнев от левицата обясни, че това е така, защото изслушването е "пиар акция на ГЕРБ". Депутатът коментира, че заявленията са различни от крайното решение, определящо цените. Стойнев предложи още заседанието да бъде прекратено. Николай Ангов от ПП пък определи заседанието като "цирк на ГЕРБ". 

Станислав Анастасов от ДПС направи по-любопитно предложение и поиска изнесено заседание на комисията, на което да се четат "Задочни репортажи за България" на Георги Марков, за да се покаже, че в 21 век такива практики са недопустими.

Венко Сабрутев от ПП пък предложи да се подарят правилници на членовете на комисията от опозицията. По думите му депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" искат информация, каквато така или иначе могат да получат като народни представители.

След почти час скандали Йорданов потвърди думите на управляващите, че изслушването е акция на ГЕРБ и обясни, че ако от комисията са поискали заявленията, то би ги предоставил. По думите му той изобщо не е бил предупреден, че това ще е необходимо за изслушването.

В края на изслушването Рамадан Аталай реши да пише молба към председателя на КЕВР за предоставяне на заявленията за следващото заседание на комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови