ТЕЦ-овете на Ковачки отново на протест с искане за пари

OFFNews 24 септември 2014 в 16:47 4930 3

Снимка Данаил Христов/Булфото

Работници от ТЕЦ-овете „Сливен“, „Перник“ и „Плевен“, собственост на Христо Ковачки, излязоха отново на протест заради забавени плащания от страна на НЕК.

Служители на плевенската „Топлофикация“ блокираха главния път от Плевен за Русе, като поискаха НЕК да изплати дължимите 27 млн. лева за произведена енергия. Те обясниха, че заради забавянето на изплащането на произведената енергия дружеството не може да заплати задълженията си към „Булгаргаз“, като освен това има реална опасност от блокиране на сметките на топлофикационното дружество.

Работниците от ТЕЦ „Сливен“ излязоха на едночасов мълчалив протест пред сградата на топлоцентралата. Те се обявиха срещу нередовното и рядко заплащане на изкупената от НЕК електроенергия. Протестът им е насочен освен това и срещу ограничаването на производството на електрическа енергия, което по думите им е неизпълнимо по обективни технологични причини.

Към протеста се присъединиха и 30 миньори от рудник „Черно море“.

Зам.-председателят на синдикалната секция на КНСБ в ТЕЦ „Сливен“ Дочо Дочев заяви пред БНР, че е изпратена декларация до енергийния министър Васил Щонов и до НЕК, в която топлофикацията настоява за диалог за разрешаването на проблемите. Ако искането им не бъде удовлетворено, те служителите ще излязат отново на протест.

НЕК дължи на топлофикацията 3 200 000 лева за произведената електрическа енергия. Ако тази сума не бъде изплатена, няма да могат да бъдат изплатени заплатите на работниците, а има и опасност Сливен да остане без парно, обясни зам.-директорът на ТЕЦ-а Кънчо Танев.

Служителите на ТЕЦ „Перник“ затвориха главен път Е-79 край село Драгичево. Те настояха за незабавна оставка на шефовете на НЕК и на Електроенергийния системен оператор заради неправомерното ограничаване на производството на електроенергия, което по думите им води до загуби от производството и отрицателни финансови резултати.

Освен това те поискаха да бъде гарантирано изплащането на заплатите. Задълженията на НЕК към ТЕЦ „Перник“ за последните месеци са близо 7 млн. лева, затова и служителите са със забавени заплати.

Десетки миньори от рудник „Черно море“ останаха на 300 метра под земята 40 часа заради неизплатени заплати миналата седмица. Към протеста се включиха и миньори от "Мини открит въгледобив - Перник", "Топлофикация - Перник" и мина "Бобов дол", всички собственост на Христо Ковачки.

В петък НЕК беше принудена да изплати 500 000 лева на Топлофикация „Сливен“, а стачката беше прекратена няколко часа по-късно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews