Каракачанов иска войска по улиците за европредседателството

Началникът на отбраната разбрал за операция по залавяне на въоръжен мъж седмица по-късно

Юлиан Христов Последна промяна на 20 октомври 2017 в 12:03 11322 6

Каракачанов иска войската по улиците за европредседателството

Снимка БГНЕС, архив

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов и вътрешният министър Валентин Радев са обмислили законови промени, в които армията да бъде включена по опазването на обществения ред. Един от мотивите е "ситуацията в Европа" и предстоящото европредседателство.

Това стана ясно от изказване на военния министър, който се яви в парламента, за да отговори какво е наложило специални военни части да бъдат изкарани за залавянето на мъж, който уби жена си в центъра на град Пещера. 

Заради конкретния случай Каракачанов смята, че не би се поколебал да изкара отново армията, когато трябва да се помогне на МВР. "При подобни случаи, ако се наложи, военнослужещите с уменията, които имат, и знанията, които имат, аз отново ще го направя, за да подпомогнат МВР", категоричен беше той и заяви, че това не означава, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

Министърът поясни, че подготвяните законови промени предвиждат армията да подпомага МВР при охранителни дейности, като войската получи "допълнителни функции", а решението за изкарване на военнослужещи по улиците ще става с решение на Министерския съвет.  

От изказването на Каракачанов стана ясно, че изкарването на близо 40 души от 68-ма бригада „Специални сили“ в Пловдив за залавянето на въоръжения с нож Георги Генов всъщност било учение. Каракачанов заяви, че е изненадан от въпроса на БСП, защото вместо него очаквал похвала. "Една от критиките ви е, че проблемите с престъпността се решават трудно. И когато Министерството на отбраната е подпомогнало МВР, аз очаквам да ме похвалите, че институциите си сътрудничат да се залавят тежките престъпници", каза Каракачанов. 

Той обясни, че в случая със залавянето на Генов не става въпрос за "обикновен убиец", а за човек, извършил тежко престъпление в центъра на град Пещера, което било документирано "от поне 6-7 човека с модерни телефони". Престъпникът успял да заблуди органите на реда, защото знаел как да избегне охранителните камери, правил "фалшиви движения" и действията му предполагали, че може да извърши и друго престъпление, като взимането на заложници.

В случая военните участвали с разузнаване, събиране на информация, анализ и предоставянето ѝ на органите на МВР. 

Любопитното в случая е, че операцията е разпоредена от Каракачанов на 2 септември - непосредствено след извършеното престъпление, когато за това му докладвал зам.-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, от квотата на ВМРО. Каракачанов подал устна заповед до командира на спецсилите бригаден генерал Явор Матеев без знанието на прекия му началник - началника на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев. Цялата документация и информацията по случая е стигнала до Боцев едва 10 по-късно - на 13 септември.  

Каракачанов оправда "антитерористичните" действия на войската с определение за тероризъм, което включвало и "събуждане на страх в хората". 

Червеният депутат Николай Цонков контрира Каракачанов, че за провеждането на учение има предварително съставен план, поставени задачи и програма. "Интересно ми е дали в този план и програма има записано наблюдение и откриване на терорист престъпник, защото планираното обучение също се фиксира и като дата. Хубаво е да се спазва законът, очевидно трябва да променим някои от задачите и мисиите на Въоръжените сили, може би е добре МВР да премине към МО", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25215

6

Лопе де Вега

20.10 2017 в 14:55

Цялата армия - на площада! И танковете! И двата!

Поздрав!

25571

5

Izalina

20.10 2017 в 13:48

Само мен ли ме дразни концентрацията на думичката "изкарвам" в материала? Сякаш армията стои скръстила крака във вътрешния джоб на Флинтстоун и чака застрашеното европредседателство или инвазията на откачени убийци.

"очевидно трябва да променим някои от задачите и мисиите на Въоръжените сили, може би е добре МВР да премине към МО"

Ако аз не схващам някаква зле употребена ирония от Цонков, намирам идеята за пълна простотия.

22015

4

Стефан

20.10 2017 в 13:17

Аман от самодейност.
Сега какво - ще преправяме армията на жандармерия ли? На какво се учат с такива "учения"? А така - на полицейски операции. А работата им е да се учат на войскови, което е ария от съвсем друга опера.

8167

3

sawall

20.10 2017 в 12:49

В една цивилизована държава, военните имат съвсем конкретна задача и тя е да пазят държавата и народа от външни заплахи. Нито им влиза в правомощията, нито имат умения да задържат престъпници. Живеем в държава от ЕС, а не във военна диктатура!

А по друга линия, МВР има страшно раздут, огромен бюджет и не би трябвало да имат нужда от помощ от военни за да задържи който и да е индивид на територията на България, особено някой въоръжен с едно ножле. Те би трябвало да имат "уменията ... и знанията".

7671

2

Hissarion

20.10 2017 в 12:39

Щом някой прави фалшиви движения - веднага да се праща армията!

8415

1

senester

20.10 2017 в 12:11

Шкембе-войвода се прави на пълководец.Смешна и жалка картина