Мъжът от Пещера, намушкал жена си, всъщност е терорист

Юлиан Христов 04 септември 2017 в 16:14 15427 5

Мъжът, намушкал жена си, всъщност е терорист

Задържаният по-рано днес с помощта на бригада "Специални сили" от състава на Въоръжените сили 44-годишен Георги Генов всъщност е терорист. Това става ясно от обяснението, което Министерството на отбраната дава по случая.

Според ведомството основанието, на което е включена военна техника, е чл. 57 от Закона за отбраната и Въоръжените сили.

Текстът се отнася за оказване на съдействие на органите за сигурност срещу разпространението на оръжие за масово унищожение, незаконен трафик на оръжие и тероризъм. Той касае също и охраната на стратегически обекти от критичната инфраструктура, както и провеждане на специални операции за противодействие на тероризма. Той урежда и охраната на държавната граница.

МО поясниха за OFFNews, че военните са се включили, тъй като са познавали високопланинския район и са дали своя анализ. От ведомството допълниха, че това не е първата операция, в която военни съдействат на МВР, като дадоха пример с охраната на държавната граница. 

Всъщност операцията по залавяне на обявен за общодържавно издирване е изцяло в правомощията на МВР. 

От Вътрешното министерство не успяха да обяснят защо се е наложило армията да се включи в залавянето на "опасния терорист", който бил въоръжен с нож. Още повече, че той се качил до вилата на родителите си със семейната „Мазда“ и очевидно не е имало необходимост от високопроходима техника. 

По-рано днес директорът на ОДМВР-Пазарджик Йордан Рогачев каза, че армията се включила в "оперативно-издирвателните мероприятия", каквито правомощия на практика военните нямат.  

"Организирахме оперативно-издирвателни мероприятия, в които по разпореждане на вицепремиера Красимир Каракачанов се включиха и сили от военно подразделение, които много помогнаха и при откриването на извършителя на убийството. Първоначално открихме автомобила му. В последствие бе задържан във вила, собственост на баща му, в село Мухово, Софийска област. Намерено е и оръжието на престъплението. До момента разполагаме с достатъчно доказателства, които го уличават, че е извършител на това престъпление", уточни Рогачев, като в изявлението му не се споменава за подозрения в тероризъм и трафик на оръжие.

По думи на директора на ОДМВР-Пазарджик мотив за убийството, което Генов извърши, вероятно е ревност. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

5

дони

04.09 2017 в 21:05

Хайде стига сте ревали! Ще ползват всички ресурси, за да го хванат, разбира се! или да чакат да се запилее през границата! Когато се преследва убиец, така трябва да се действа! Браво!

21061

4

рамбо

04.09 2017 в 17:36

Цялата работа е ,че нашата полиция не може да задържи един въоръжен с нож. На тях им дай да пишат само актове и глоби. Иначе си носят пищовите на колана, но ги ползват само да гърмят по купони и банкети. Добре поне, че този път не гърмяха с гранатомети, както стана преди10-тина години в Харманли на едно подобно задържане, ръководено пряко от вожда Борисов

14048

3

voododoll

04.09 2017 в 17:12

Амм, при наличието на СОБТ защо е изпратена армията?
Кое точно подразделение? СОБТ е към МВР и това им е работата ако въоръжения с нож е терорист. Кой точно го е квалифицирал като такъв. Как точно е застрашил националната сигурност?

14469

2

случайно прочетох

04.09 2017 в 16:56

Не ги ли е срам МВР?
Армия и полиция за да намерят един ревнивец!
А после искат по-високи заплати!