Караянчева: Няма личност като Ботев, която да изпълва със съдържание думите 'Свобода и робство'

OFFNews 02 юни 2018 в 14:29 3387 0

"Няма личност в българската история като Ботев, която да изпълва със съдържание думите "Свобода и робство, любов и омраза".

Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на всенародното поклонение на връх Околчица в Деня на Ботев и за загиналите за свободата и независимостта на България.

В словото си тя посочи, че преди 170 години в поробена България се ражда един от най-светлите умове, авантюрист и пророк, безумец и спасител, знаменосец на правдата, удивително мъдър за крехката си възраст борец, готов на саможертва.

"Много има да се каже за Ботев, помним неговите слова, тачим го като месия, революционер, мислител, патриот, хуманист, като нашия Ботев, апостол сред апостолите, пророк сред пророците - така, както го е видял Захари Стоянов", каза Цвета Караянчева, цитирана от БТА.

Тя посочи още, че и днес се прекланяме пред неговия подвиг и неговата саможертва и припомни думите на поета революционер, че няма власт над онази глава, която сама е готова да се отдели от плещите в името на свободата.

В словото си председателят на НС заяви, че трябва да помним нашата история и нашите деди, които са се борили за всяко късче земя и за всеки къшей хляб."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!