Радев: Не куршум, а безразличието и страхът убиха Ботев

OFFNews 02 юни 2018 в 08:44 5040 0

Снимка БГНЕС

Вярвам, че няма българска зла участ, няма българска предопределеност, а има българска воля, българска дързост, българска воля - Ботев е тяхното въплъщение, а всеки един от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си.

Това заяви президентът Румен Радев във Враца на тържествения митинг-проверка, посветен на 2 юни - Деня на Ботев и в памет на загиналите за свободата и независимостта на България.

Пред множеството граждани и гости на централния площад в града Радев отбеляза, че всяка година идваме във Враца, за да се преклоним пред великия син на България, но го правим и с известно неудобство.

"Велик дух, шепа сподвижници и трагична гибел - това е историята на Ботев и неговите другари", каза президентът, цитиран от БТА.

По думите му това е честа участ в българската история.

"Не куршум, а безразличието, страхът, малодушието убиха Ботев", допълни той и отбеляза, че затова българският пантеон е пълен с герои загинали в самота, бедност, неразбиране и забрава.

И колкото сме безразлични и безучастни към техните борби приживе, толкова по-патетично ги славим след смъртта им, каза държавният глава и посочи, че днешният ден не време за патос, а за смирение и размисъл.

"Още ли у нас свестните считат за луди, още ли глупецът вредом всеки почита, още ли народът смучат наши и чужди гости, още ли българи в тежка чужбина скитат клети, немили-недраги", запита Румен Радев с Ботевите слова и допълни, че отворите са ясни. Той подчерта, че вярва в българската воля и дух, въплъщението на които е поета революционер.

Да почетат паметта на Ботев и загиналите герои във Враца бяха председателите на БСП Корнелия Нинова и на ДПС Мустафа Карадайъ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, народни представители, представители на изпълнителната власт, Врачанският митрополит Григорий, областният управител на Враца Малина Николова, областни управители на съседни области, кметове на общини. Сред гостите бяха и делегации на побратимените с Враца градове и области от Сърбия, Украйна, Словакия и Румъния.

След тържествената проверка, в която прозвучаха имената на загиналите преди 141 години поборници в Априлското въстание и на падналите по бойните полета за свободата и независимостта на България, множеството на площада във Враца запази "минута мълчание" в знак на почит пред паметта на героите. След военния ритуал пред гражданите и гостите на Враца бе показан музикално-светлинен спектакъл.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!