Кънев иска Борисов да сформира ново правителство в рамките на това НС

ДСБ остава в РБ поне до март

Симона Костадинова 15 декември 2015 в 13:10 5661 24

ДСБ остава част от Реформаторски блок поне до март, когато ще се проведе национално събрание на партията.

Това заяви съпредседателят на РБ Радан Кънев пред журналисти в парламента минути след решението на блока да остане част от управлението.

Той обясни, че решението за влизането на партията в РБ е взето на национално събрание на ДСБ и пак такова трябва да реши дали да излезе от формацията.

"Дотогава има много вода да изтече. Аз мисля, че всички колеги от РБ, които сега таят някакви надежди, че е възможно тази криза - нашето излизане в опозиция - да генерира реформаторски устрем с ГЕРБ, ще останат дълбоко разочаровани и още през лятото всички ще бъдем в опозиция", обясни председателят на ДСБ.

Кънев обясни, че парламентарната група на РБ не се е събирала и не може да каже дали депутатите от ДСБ ще я напуснат, но на въпрос дали самият той ще стане независим депутат отговори: "Не виждам никаква причина да напускам".

Въпреки това той призна, че вероятно често от ДСБ ще гласуват по различен начин от останалите партии в Блока.

"Ние не сме полуопозиция, ние сме снели доверието си от правителството. Ние нямаме министри", категоричен е той, но така и не отговори как така партията му е в опозиция, но е част от формация, част от управлението.

Той каза още, че по време на днешната среща на лидерите на РБ е предложил вариант, при който РБ да преговаря с ГЕРБ за създаване на ново правителство в рамките на този парламент. Това обаче било отхвърлено от колегите му от Блока.

"Аз предложих на колегите да имаме обща позиция по силата на която господин Борисов да подаде оставката на това правителство и ГЕРБ да сформира нова дясна коалиция на базата на ценности, които явно досегашното управление не споделя и гаранции, които досегашното управление не можа да оправдае. С участието на РБ. Но това беше отхвърлено и няма смисъл да го коментираме", каза той.

По думите му ДСБ ще бъде единствената опозиция в парламента, защото "БСП в този парламент не беше опозиция, а само правеха каквото си искат с каквито си искат мнозинства".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews