Кънев: ДСБ не участва в предоговарянето на коалиционното споразумение

ОFFNews 17 декември 2015 в 16:36 4213 6

"ДСБ не участва в разговорите за предоговаряне на коалиционното споразумение. Не очаквам нищо".

Това заяви пред журналисти в Народното събрание съпредседателят на РБ и лидер на опозиционната ДСБ Радан Кънев, след като по-рано днес от партията на Меглена Кунева ДБГ казаха обратното.

На въпрос защо тогава ген. Атанас Атанасов е бил на среща, на която това се е обсъждало, той отговори: "Господин Атанасов се среща с много хора".

Кънев обясни, че вече е предложил в какви параметри си представя решаването на кризата в управлението - да се разпусне сегашното правителство и да се сформира ново в рамките на същото Народно събрание. "Явно колегите от ГЕРБ си го представят по друг начин - чрез раздробяване на няколко парламентарни групи и сглобяване на ново мнозинство около същия кабинет", обясни той.

Кънев каза, че от управляващото мнозинство би трябвало да искат оставката финансовия министър Владислав Горанов, след като самият той я поиска по-рано днес.

"Той въвежда един данък, който беше отхвърлен от парламента с правилник на Министерство на финансите. Нещо, което дори Конституцията не допуска. Политическият знак обаче е покъртителен - той не успя да събере мнозинство в парламента, за да прокара данъка", обясни Кънев по повод опитите на Горанов за въвеждане на данък "уикенд".

"Горанов е голяма щета и за ГЕРБ, и за коалицията", каза още Кънев след като по-рано днес заяви, че иска оставката на финансовия министър Владислав Горанов.

"Не познавам десен човек, който да не иска оставката на Горанов цяла година. Ние стискахме зъби цяла година, сега не се налага повече", добави той.

Той припомни за предложението на Горанов за местене на парите между НОИ и частните пенсионни фондове.

"Нека се върнем една година назад - историята с частните фондове. Решението ни за излизане в опозиция можеше за едната бройка да бъде факт още преди година и да влезем в спирала на правителствена криза още тогава", каза Кънев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови