Калина Константинова: Не виждам причина да подам оставка

OFFNews 05 юни 2022 в 19:30 3368 3

Калина Константинова

Снимка Владимир Шоков, БТА -Архив

Калина Константинова

Не виждам никаква причина да подавам своята оставка, защото оставка се подава, когато работата не е свършена, каза вицепремиерът Калина Константинова пред бТВ. 

В началото на седмицата вицепремиерът постави ултиматум на украинските бежанци, настанени в хотелите: напускате хотелите, или в Елхово. Във видео тя заяви, че "за наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени". 

От ГЕРБ поискаха оставката й, а Константинова се изви по време на парламентарния контрол. 

"Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел", каза тя каза от трибуната на НС.

Според нея със смяна на плана с малко повече напрежение реално задачата е изпълнена. Всички хора, които имаха нужда от подслон и храна, са го намерили, добави тя. По думите й не е грешка, че бежанци са били в началото настанени в хотели. Заявката беше, че 10 000 ще бъдат преместени. 

"Много от тях са настанени в бази из страната, други са напуснали България, има и такива, които са осигурили сами настаняването си", каза Константинова.

България е посрещнала бежанска вълна от над 300 хиляди души, а досега най-много е посрещала между 20 и 30 хиляди души и то в рамките на една година, по време на конфликта в Сирия. Справихме се с това у нас да няма хуманитарна криза.

Вицепремиерът допълни, че хуманитарната програма продължава. Бежанците ще могат да останат в хотелите, ако хотелиерите кандидатства. От думите й стана ясно, че към момента 24 000 души се възползват от програмата. 

Относно базата в Елхово, Константинова обясни, че е било отворено точно 48 часа.  Тя обясни и че в момента Българският червен кръст помага за оказване на хуманитарна помощ. 

Попитана колко от украинските бежанци са останали в България през последната седмица, тя обясни, че цифрите са динамични и допълни: 

"До началото от май около 50% оставаха, към края на май станаха около 30%. забелязваме същата тенденция в цяла Европа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

3

Propaganda

06.06 2022 в 06:01

Като изключим недодяланото й обръщение, типично за политически дилетанти като ПП, каза нещата право, макар й грубо.

Никъде в Европа я няма тая история с хотелите и мрънкането за дреболии.

Като частично решение, поне за подслон, може да се прибегне до конфискация на всички раски имоти по Черноморието ни.

-5531

2

Ран Босилек

05.06 2022 в 21:28

И аз не виждам причина да си подава оставката.

210

1

Merc

05.06 2022 в 20:01

Тая стринка да сменя диоптрите.

И фризьора тоже.
 
X

Подкастът на OFFNews