Константинова се извини на бежанците: Базата в Елхово ще бъде затворена, остава тази в Сарафово

Когато става дума за човешки животи, решенията са тежки, заяви вицепремиерът

Ружа Райчева 02 юни 2022 в 14:00 5212 5

Вицепремиерът Калина Константинова бе изслушана днес в пленарната зала заради напрежението, което възникна с местенето на украинските бежанци от черноморските хотели и острото ѝ видеообръщение към настанените там.

“Искам да се извиня на украинските бежанци, които съм засегнала с думите си. Уверявам ги, че това не ми е било цел", заяви Константинова.

В буферния център в Елхово има 568 украински бежанци. В рамките на 24 часа всички те ще бъдат преместени. Утре или вдругиден базата в Елхово ще бъде затворена, а оттук нататък ще бъде използван буферният център в Сарафово, където са свободни 240 от общо 500 места, посочи тя.

Изслушването на вицепремиера бе по искане на ГЕРБ заради решението бежанците, които нямат подслон и трябва да напуснат хотелите до 31 май, да бъдат временно настанени в буферните центрове в Сарафово и Елхово.

"В кризисна ситуация решенията винаги са трудни, а когато става дума за човешки животи, те са тежки. Наложи се да се обърнем към разпределението на хора в буферните центрове. Това е временен подслон, който се прави, докато се вземат предвид нуждите на всеки един бежанец и е всеобща европейска практика", каза днес Константинова.

Тя даде и актуална статистика за ситуацията:

"Около 3200 души са в момента настанени в държавните бази за бежанци. 12 000 са в хотелите. Предвид, че вчера е станала отрегистрацията, е възможно тази цифра да е друга. (...) Днес задачата е изпълнена и невъзможното е вече направено. Предизвикателствата в следващите дни ще са по-малко и ще можем по-спокойно да работим в тези групи."

ГЕРБ вдигнаха листове с надписи "Оставка!"

В началото на изслушването на Константинова парламентарната група на ГЕРБ вдигна листове с надпис "Оставка!".

Снимка: OFFNews/Йорданка Веселинова

"Моля ви колеги, разбрахме посланието, не сме на футболен мач", обърна се към групата на ГЕРБ зам.-председателят на НС Мирослав Иванов.

Константинова заяви, че отказва да получава уроци от ГЕРБ по хуманност, като изтъкна, че бежанците, които са били в тези буферни центрове по времето на управлението в ГЕРБ, са живели в далеч по-лоши условия. "Справихме се с предизвикателство, каквото България никога не е срещала", каза вицепремиерът. 

Лидерът на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова заяви, че е изненадана как Константинова отново е "намесила ГЕРБ" в липсата на справяне с предизвикателствата. "Това дали има връзка с това, че сте бивш съветник в кабинета на Румяна Бъчварова?" (бел.ред. - бивш вътрешен министър на ГЕРБ)", попита Атанасова. 

Тя поиска от вицепремиера да обясни какво ще се случи с почивките на държавните служители в държавните бази, където се очаква да бъдат настанени украинските бежанци. "Държавните служители се надявам, че ще намерят в сърцето си съпричастност, така че да можем да се погрижим за хората", отвърна ѝ Константинова. 

Елисавета Белобрадова от "Демократична България" каза, че разбира колко безпрецедентна е ситуацията, но огорчението от това как тя се развива не може да бъде насочено към майки и деца. "Радвам се, че се извинихте", каза тя на вицепремиера. 

Какво стана с 150-те милиона евро за бежанците? 

Калина Константинова обясни, че от близо 150-те милиона евро, отпуснати ни от ЕС за помощ на украинските бежанци, 52 милиона са били платени на хотелиерите.

"Миналият петък 12 милиона бяха заделени към БЧК, към областни управи за буферни зони и за подкрепа на НПО-тата, които работят на терен, за кол центъра, който се поддържа от 2 месеца на 4 езика. Тези пари още не са изхарчени", каза тя. 

Пак среден пръст от Ицо Хазарта

Междувременно Десислава Атанасова излезе на трибуната, възмутена от поведението на депутата от "Продължаваме промяната" Христо Петров - Ицо Хазарта. Атанасова сподели, че Хазарта е показал среден пръст на депутат от групата на ГЕРБ, след което е напуснал пленарната зала. "Моля да му напомните, че не се намираме в кръчма, където той пее редовно", каза тя. 

Предишният път, когато Хазарта се изяви по подобен начин, беше когато показа среден пръст на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Атанасова иска да му бъде наложено наказание порицание, подобно на това, което получиха Искрен Митев и Костадинов заради вчерашния им сблъсък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

4

pisnamiotmutri

02.06 2022 в 19:08

Ако тя се извинява всеки ден и учителките трябва да се извиняват на учениците си за тона. Борисов колко пъти се е извинил за карането от телевизора?

-5531

3

Ран Босилек

02.06 2022 в 17:40

Защо се извинява?! Знаеха, че са до 31 май на морето отдавна. Които бяха дошли организирано през Фейсбук на безплатно моренце си тръгнаха. Не виждам къде е проблема

10298

2

AntiZ

02.06 2022 в 14:36

Ало, чорлавата госпожа, защо ще затваряш базата в Елхово? Я си вземи семейството и отидете там на почивка! Хубаво място, спокойно, чист въздух...

12073

1

IvanofRumen

02.06 2022 в 14:11

Не подкрепям къдрокоската, но крадците от герб и от менте сдс да поискат оставката на вожда си. Така или иначе до дин ще бъде порязан от американските му "приятели".
 
X

Да помогнем на украинските деца!