Калфин: Социалната система е кръпки и дупки

ОFFNews 15 ноември 2014 в 16:37 4937 2

Ивайло Калфин

Снимка Сергей Антонов

Ивайло Калфин

"Пенсионната система е пример за липса на дългосрочна и последователна политика. Тя е типичен пример за непоследователност и "работа на парче". Тя е резултат на едни дългогодишни кръпки и запушване на дупки. В нея до голяма степен липсва цялостна логика и насоченост към тези, които имат най-голяма нужда."

Това заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин във Варна. Той определи провеждането на пенсионна реформа като първи приоритет.

За съжаление, системата се движи от малки решения и малки стъпки в различни посоки, които се закрепват за дълго време, констатира вицепремиерът.

"Пенсионната система е в лошо състояние – нито пенсиите са достатъчни, нито хората, които работят са удовлетворени, нито пенсионната възраст е удовлетворителна, нито работещите първа и втора категория са щастливи, нито хората с инвалидни пенсии са доволни", каза още Калфин.

Не искам да обещавам чудеса - че ще променя една сложна и тежка система за месеци, но ще се опитам да започнем да подреждаме политиките, които са най-добри за обществото, обеща Калфин.

Сред един от проблемите в системата той посочи нейната нестабилност - повече от половината средства идват от европейските фондове, а не от националния бюджет. Това създава система на зависимост от външни фактори. Не може 24 г. българската социална система да лежи на външно финансиране, каза той.

По отношение на искането за коледни добавки за пенсионерите той заяви:

"Не мисля да участвам в сценката, която често се разиграва в България: социалният министър, който е много добър и иска хубави неща, пък финансовият министър е строг и не му ги позволява. Никой няма интерес от това нещо. За мен е важно да бъде информацията на масата и решенията да бъдат прозрачни".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!