Калфин против фонд в НОИ да дублира частните пенсионни фондове

OFFNews 24 април 2015 в 14:43 2635 1

Ивайло Калфин

Снимка Булфото/Николай Варадинов

Ивайло Калфин

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин обяви, че е против създаването на специален фонд в НОИ, в който да отиват вноските за втора пенсия на родените след 1959 г. и който би дублирал дейността на частните пенсионни фондове.

„Моето мнение е, че по принцип е добре да се направи разграничение и в НОИ да бъде солидарната система, а управлението на капиталови сметки да бъде в частните пенсионни фондове. Разбира се всеки трябва да носи отговорност за това, което прави", каза той в интервю за Дарик.

Идеята за капиталов фонд в Националния осигурителен институт се роди, когато миналата година правителството разреши прехвърляне на вноските за втора пенсия от частните фондове в НОИ. Решението предизвика остра реакция и дебати, по време на които изпълнението му бе замразено.

Социалното министерство няма да внесе собствен законопроект, с който да върне задължителното пенсиониране при изпълнение на условията за пенсия, но ще търси подкрепата на депутатите за законопроекта на БСП, който предвижда това, каза още Калфин.

"Не се отказваме от тази идея, просто има такъв законопроект в Народното събрание и мисля, че трябва да сме прагматични. Независимо кой го внася, аз публично казах, че подкрепям точно тази мярка. Няма смисъл да я пишем още един път и след това да водим излишен спор кой пръв я е внесъл. Важното е, че има такова предложение, ние ще го подкрепим. Надявам се и мнозинството в парламента да го подкрепи и да стане факт", каза социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови