Какво ни предложи Франция, за да пуснем Македония за ЕС

Юлиуш Висожински 17 юни 2022 в 21:06 12422 2

Франция предлага уникално решение за организиране на две междуправителствени конференции

Снимка Пресслужба на правителството на РСМ

Франция предлага уникално решение за организиране на две междуправителствени конференции

Предложението на френското председателство, свързано с ветото за Северна Македония, е постъпило в Комисията по външна политика в българския парламент.

Според предложението Северна Македония ще трябва да се ангажира възможно най-скоро да промени конституцията си и да включи българите в преамбюла ѝ, а след това трябва да приеме План за действие за защита на правата им, за да започне преговори за присъединяване с ЕС.

Уникална формула

Франция предлага уникално решение за организиране на две междуправителствени конференции. Първата да си остане на 23 юни в Брюксел и да бъде наречена "политическа" - на практика тази междуправителствена конференция няма да даде възможност за започване на преговорите за присъединяване на Скопие към ЕС. Втората може да състои чак след промяната на македонската конституция и включването на българите в нея.

За да започнат преговорите с ЕС, властите в Скопие трябва да се ангажират със защитата от дискриминация на малцинствените групи и общности, в това число и българите, както и с прекратяване на речта на омразата. Доколко се справят с тези ангажименти, ще следи Европейската комисия, която трябва да изготвя редовни доклади до Съвета на ЕС.

Същевременно Договорът за добросъседство трябва да е част от преговорната рамка с ЕС.

Френското предложение предвижда Скопие и София да се обърнат към ЕС с едностранни декларации с обясненията им за македонския език.

Македония трябва да е готова на отстъпки

Предварителната информация, която имам за френското предложение, е че ще има отстъпки от страна на Република Северна Македония. Все още нямам информация докъде и как тези отстъпки са приети от нашата западна съседка, заяви пред БТА вицепрезидентът Илияна Йотова.

„България има две неща, от които няма как да отстъпи. Едното е промяната в конституцията и записването на българите в Северна Македония не като малцинство, държа да подчертая, а като държавотворен народ. Това трябва да стане преди започването на преговорите. Второто са четирите условия, свързани с нашата история“, коментира Йотова.

„Все още не съм видяла пълния текст на френското предложение. Оттук нататък то трябва да влезе като официален текст на заседанието на Комитетът на постоянните представители (КОРЕПЕР). Това е предварителното заседание преди Съвета на ЕС, в който участват представители на всички 27 държави“, каза още Илияна Йотова.

Българският парламент е на ход

С решение на правителството всички органи на изпълнителната власт са задължени - когато има ново предложение за Северна Македония, в това число и предложението на френското председателство - незабавно да го внесат в Комисията по външна политика на Народното събрание.

Не съм запознат с никаква преговорна рамка, но знам, че от страна на София има пълен застой. Изглежда вътрешната политика надделява и това е в ущърб на ЕС, заяви днес еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей на пресконференция в Брюксел.

Не съм особено доволен от това - всеки втори вторник от месеца пътувах до България, без това да доведе до полза, каза Вархей.

Той се надява, че "до дни, а не до месеци и години" Северна Македония и Албания ще започнат преговори за присъединяване към ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4038

2

Moirae

18.06 2022 в 08:17

Това е шанс да се наложат българските искания след като се одобряват от целия ЕС. Нека видим конкретикатаа.
 
X

Да помогнем на украинските деца!