Кадиев: KPMG и БНБ са отговорни за източването на КТБ

OFFNews 04 май 2016 в 10:46 5912 8

Георги Кадиев

Част от препоръките в доклада на "Аликс партнърс" със сигурност не са изпълнени, заяви пред БНР независимият депутат Георги Кадиев. Въпреки че снощи изводите на разследващата компания за източването на Корпоративна търговска банка бяха публикувани, препоръките за събиране на вземанията ѝ останаха тайна. Една от тях е да бъде потърсена отговорност на KPMG, които са изготвяли фалшиви одити на банка, коментира Кадиев, но според него това не е направено.

БНБ също си е затворила очите за съвсем явното източване на банката, заяви независимият депутат. И описа една от най-очевидните схеми:

Отпускане на кредити, които са оборотни и които би трябвало на всеки етап от дадена инвестиция компанията да доказва, за да получи следващия транш от кредита, вместо това, компанията е теглила още първия ден целия кредит и после е изчезвала. Съвсем умишлено затваряне на очите от страна на БНБ. Както виждаме и там никой, никаква отговорност. Иван Искров просто си тръгна. Колкото за Комисията за финансов надзор – тя пък съвсем е извън фокуса, макар че КТБ е била и инвестиционен посредник, давала е облигации, т.е. има няколко пера, по които тя също е под надзора на Комисията за финансов надзор. Абсолютно никакъв контрол и оттам.

Георги Кадиев бе категоричен, че потребителите не са защитени от некачествен надзор и в момента. Той е един от народните представители, които прочетоха целия доклад, още преди публичното му оповестяване. 

По отношение на предлаганите промени във втория стълб на пенсионната система, Кадиев допълни, че има опасност парите за втора пенсия на повечето хора да бъдат присвоени от държавата:

Създаването на този пул е грешка. Тези, които ще изгубят по този начин, поради по-ранната си смърт, своите осигурителни вноски във втория стълб, ще са повече от тези, които ще спечелят, благодарение на дългата си възраст. В този смисъл – това е в полза на държавата. Спомняме си какво се случи с резерва на Здравната каса по времето на Симеон Дянков – абсолютно същият риск – 1:1, съществува и в момента, заяви Кадиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13301

8

Николай Петров

04.06 2016 в 05:23

Това копито беше на власт когато се източваше КТБ.

12005

7

Melanie Symeonova

06.05 2016 в 22:27

Защо никой не говори за мошеника Цветан Василев да не би да е невинен!?

12435

6

Jinx

05.05 2016 в 17:18

"Част от препоръките в доклада на "Аликс партнърс" със сигурност не са изпълнени, заяви пред БНР независимият депутат Георги Кадиев"

И след година моткане това ли е резултатът? Безобразие! Харчат се луди пари за одитори, а после институциите дремят и виновните сее размотават на свобода.

12027

5

Лина

04.05 2016 в 16:07

Много са отговорните и малко са действащите за вкарване на крадците в затвотра или най-малкото изкарването от комфорта им.

12027

2

Лина

04.05 2016 в 11:14

Играта горещ картоф не води до резултати. Прокоратурата да действа!
 
X

Да помогнем на украинските деца!