Кабинетът със спешни мерки срещу наводненията

OFFNews 11 март 2015 в 18:12 2715 0

Снимка от наводнението на варненския квартал "Аспарухово" през лятото на 2014 г.

На днешното си заседание правителството прие решение за спешно предприемане на действия за предотвратяване на потенциалния риск от наводнения в страната.

Управляващите предвиждат собствениците на язовири да осигуряват свободен обем в язовирите и контролирано изпускане на води от тях. Освен това те ще трябва да почистят речните легла на разстояние до 500 м след язовирните стени. 

При изпускане на води от хидротехнически съоръжения собственикът ще трябва да уведомява предварително съответните общински администрации, басейнови дирекции и органите на МВР.

Агенция „Пътна инфраструктура" пък ще трябва да почисти на критични участъци около мостовите съоръжения.

Областните управители, кметовете на общини и „Напоителни системи” ЕАД ще трябва да почистят критичните участъци по речните легла, както и да укрепят защитните съоръжения по поречието на реките.

Мерките предвиждат областните управители и кметовете да създадат организация за наблюдение на водните нива на язовирите и при възникване на опасност от наводнение ще имат отговорността да оповестят и изведат населението от застрашените райони.

Ако пък има случаи на замърсяване на водите, собственикът на източника на замърсяване трябва да вземе мерки за ограничаване или ликвидиране на последиците от замърсяването.

Собствениците и ползвателите на комплексни и значими язовири пък ще трябва да спазват месечен график за използване на водите, който е утвърден от министъра на околната среда и водите.

Освен това язовирите, които са в предаварийно състояние, ще бъдат временно изведени от експлоатация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!