Щети за 30 млн. лв. по пътищата от наводненията

Над 7 милиона лева са нанесените щети на курорта "Албена"

OFFNews 07 февруари 2015 в 13:35 3168 0

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Близо 30 млн. лв. ще струва възстановяването на щетите от свлачищата и отнесените пътища от последната седмица.

Това показват данните на регионалното министерство и Агенция пътна инфраструктура, съобщи Нова телевизия.

Само в област Смолян ремонтът на отнесените от дъждовете и реките пътища може да надхвърли 4 милиона лева.

Проливните валежи доведоха до подкопани и изронени пътища, откъснати подпорни стени, десетки активирани свлачища, компрометирани мостове.

„Последното бедствие ни струва близо 2 милиона лева. и половина само по пътищата от републиканската пътна мрежа“, заяви Недялко Славов, областен управител на Смолян.

Все още не са готови окончателните разчетите на общините. По предвалителни данни обаче само в Девинско ще са необходими около 3 млн лв. за възстановяване на щетите. Подобна е ситуацията и в останалите общини.

"За съжаление ще са необходими доста средства да се похарчат, за да се възстанови ситуацията от преди бедствието. И този пример показва, че разходите по превенция са значително по оправдани и необходими за извършване отколкото сега да харчим средства за възстановяване на пораженията", коментира Славов.

Засегнатите общини нямат финансов ресурс да се справят сами с възстановяването. Затова ще разчитат на финансиране от държавата.

Междувременно стана ясно, че нанесените щети на курорта "Албена" от наводненията са за над 7 млн. лв., съобщи БНР.

От юни миналата година досега курортът се наводнява три пъти.

Аз вече съм убеден, че при всеки един голям дъжд "Албена" ще се наводнява, говорим за т.нар. "хотели "шестицата", тъй като ние нямаме никакъв достъп до резервата "Балтата", даже не знам състоянието какво е, тъй като нямаме право на човешка дейност и тъй като със сигурност коритото е затлачено, всеки един голям дъжд ще разлива водите, предупреждава кметът на Балчик Николай Ангелов.

На работна среща в Албена е решено мерките да започнат с почистване и корекция на речното корито на река Батовска, ремонт на хидротехническото съоръжение, с което се регулира овлажняването на резервата "Балтата" и това трябва да стане много преди началото на туристическия сезон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!