Кабинетът раздаде близо 1 млрд. лв. за магистрали, екология и социални кухни

Offnews 10 септември 2014 в 12:29 2777 1

Правителството отпусна 750 млн. лв. за плащания по проекти по спрените европрограми „Околна среда“ и „Регионално развитие“.

Средствата могат да бъдат разходвани до 31 декември 2014 г. при спазване на изискванията на Закона за публичните финанси и трябва да бъдат възстановени от Еврокомисията до края на годината.

На днешното си заседание служебният кабинет отпусна 11.5 млн. лв. за строителните дейности на магистралите "Марица" и "Струма". За отсечката Белокопитово–Каспичан от "Хемус" ще са нужни 8.5 млн. лв., а за дясното платно на "Марица" от км 99 до км 108 - 3 млн. лв.

По бюджета на съдебната власт за тази година кабинетът отпусна допълнителни 9 225 000 лв. Парите са за заплати, социални осигуровки, както и за сметки за вота, ток, парно, пощенски услуги, експертизи и др. Част от средствата отиват и за монтирането на подиуми в съдебните зали и укрепването на основите на новата сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура на столичния булевард „Цар Борис ІІІ”.

Днес беше одобрен и проект по Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Става въпрос за подпомагане с хранителни продукти и чрез социални кухни най-социално уязвимите граждани. Помощи тази година ще получат всички, които имат право и на енергийна помощ, плюс някои многоденти семейства и болни възрастни хора. Нуждаещите лица ще получават индивидуални пакети от хранителните продукти за период от 7 години. Ще бъдат подкрепени и обществените трапезарии.

За период от 7 години ще трябва да бъдат усвоени 123 312 000 евро, като проектът изисква и 15% национално съфинансиране.

От проекта ще бъдат подпомогнати около 270 000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови