Кабинетът одобри разходи за над 117 млн. лв. за едно заседание

ОFFNews 03 юли 2014 в 14:42 3150 1

Министерски съвет

Държавни разходи за над 117 милиона лева одобри кабинетът в последния си пакет решения, гласувани на последното заседание на 2 юли.

Над 58 милиона лева ще бъдат отпуснати за приоритетни ЖП проекти - за реконструкция на линията Първомай-Свиленград и за модернизация на участъка Септември-Пловдив. Това ще стане чрез прехвърляне на свободни средства от приоритетна ос 2 в приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013.

За извеждане от експлоатация на I, II,III и IV блок на АЕЦ "Козлодуй" се отпускат 22 милиона лева като допълнителни разходи по бюджета на Министерството на икономиката и енергетиката. От пресцентъра на МС припомнят, че приетата концепция за непрекъснат демонтаж предвижда дейностите по извеждане от експлоатация до статус „кафяво поле“ да завършат до 2030 г.

3,9 млн. лв. са предоставени на читалищата в 237 общини. Средствата са за частични ремонти, художествено-творческа дейност, попълване на библиотечния фонд, закупуване на техническо оборудване, библиотечен и друг софтуер.

Над 28 млн. лв. са отпуснати за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците
от бедствия. Извън тях училища в Добрич и Варна ще получат общо близо 466 хиляди лева за справяне с щетите от наводнението.

Кабинетът отпусна и 4 милиона лева на социалното министерство за заплащане на заплащане на 3343 лични асистенти на хора с увреждания.

Разходите, гласувани на 2 юли от правителството:

- 58,6 млн. - за ремонт на ЖП линията Първомай-Свиленград и за модернизация на участъка Септември-Пловдив;

- 4 млн. - за лични асистенти на хора с увреждания;

- 28,3 млн. - за предотвратяване на бедствия;

465 055 лв. - за щетите от наводненията във Варна и Добрич;

- 22 млн. - за извеждане от експлоатация на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“;

- 3,9 млн. лв. - за читалищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови