Кабинетът обявява нова „Натура“-зона, за да замаже гафа с Калиакра

Милен Енчев 06 ноември 2013 в 16:07 4506 2

Вятърен парк. Снимка: БГНЕС
Вятърен парк. Снимка: БГНЕС

 

Нова защитена зона за опазване на дивите птици „Било“ ще бъде обявена на територията на общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна. Това реши днес кабинетът на редовното си заседание.

Новата зона в екомрежата „Натура 2000“ ще е с площ около 8621 хектара. Освен това сега съществуващата защитена зона „Калиакра“ ще бъде разширена с 5289 ха, реши правителството.

Предстои Европейската комисия да се произнесе за включването на новите територии в списъка защитени зони в Европа, след което екоминистърът Искра Михайлова трябва да обяви със заповед новата зона и разширяването на „Калиакра“. С новите площи общото мрежата „Натура 2000“ в България ще достигне 34,4% от територията на страната. 

Причина за днешното решение на кабинета стана съдебното дело, което Еврокомисията откри срещу България на 17 октомври. То бе заведено след продължила около 6 години наказателна процедура срещу страната заради много проекти за вятърни паркове в защитената зона „Калиакра“, които биха могли да навредят на множеството диви птици, тъй като районът попада на миграционния път Виа Понтика.

Поводът Брюксел да открие делото в европейския съд в Люксембург стана проектът за огромен вятърен парк „СМИН“ в района на Дуранкулак. Проектът, който предвижда поставяне на 95 ветрогенератора, е на фирмата „Консорциум Уинд Еенерджи“, която се управлява от дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров – Любов Лазарова.

Миналата година варненската екоинспекция (РИОСВ Варна) даде положителна оценка на проекта. Предишният министър Нона Караджова опита да го спре, отменяйки решението на подчинената й инспекция, но инвеститорът обжалва и спечели делото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!