Проект за ветропарк на Калиакра вкара България в съда на ЕС

Милен Енчев 17 октомври 2013 в 15:12 3707 4

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

Наказателната процедура срещу България за прекомерното строителство на ветропаркове на Калиакра официално влезе в съдебна фаза днес. Еврококомисията заведе дело срещу държавата в Съда на европейските общности в Люксембург, съобщи пресслужбата на Комисията.

Наказателната процедура беше открита от Еврокомисията в края на 2008 г. Причината беше, че в защитената зона „Калиакра“ от екомрежата „Натура 2000“ дотогава бяха допуснати прекалено голям брой вятърни паркове и други инвестиционни проекти. Оказа се, че варненската екоинспекция (РИОСВ Варна) е съгласувала проектите, оценявайки ефекта от перките поединично, затваряйки очи за „кумулативния ефект“ от тях.

Заради процедурата предишният министър на околната среда Нона Караджова издаде подробни писмени указания към екоинспекциите за оценяване на кумулативния ефект от проектите, а инвестициите в района бяха замразени.

Проектът, който „преля чашата“, по думите на екоминистъра Искра Михайлова, и доведе до решението на Брюксел да съди България, е планът за огромен вятърен парк „СМИН“ в района на Дуранкулак. Проектът, който предвижда поставяне на 95 ветрогенератора, е на фирмата „Консорциум Уинд Еенерджи“, която се управлява от дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Миналата година той получи положителна оценка от РИОСВ Варна. Предишният министър опита да спре проекта, отменяйки решението на подчинената й инспекция, но инвеститорът обжалва и спечели делото.

Както министър Михайлова обяви в края на миналия месец, в опит да прекрати делото срещу България, министерството планира нов вариант за предотвратяване на проекта. Идеята на ведомството е да обособи нова защитена зона в района - „Било“, която да обхваща територията на проектирания ветропарк и в която строителството да бъде забранено. Създаването на зоната се обсъжда от години, но плановете за нея досега не включваха въпросната територия. Засега не е ясно дали идеята може да бъде реализирана, тъй като включването на територия в „Натура 2000“, съгласно евродирективите за дивите птици и за местообитанията, трябва да е научно обосновано. 

В района на Калиакра ще се обособи и защитена зона, която да опазва степните местообитания. Мярката е искана от ЕК като компенсация за вредите от построените досега перки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!