Проект за ветропарк на Калиакра вкара България в съда на ЕС

Последна промяна на 17 октомври 2013 в 15:12 2975 4

Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС
Ветроенергийна централа. Снимка: БГНЕС

Наказателната процедура срещу България за прекомерното строителство на ветропаркове на Калиакра официално влезе в съдебна фаза днес. Еврококомисията заведе дело срещу държавата в Съда на европейските общности в Люксембург, съобщи пресслужбата на Комисията.

Наказателната процедура беше открита от Еврокомисията в края на 2008 г. Причината беше, че в защитената зона „Калиакра“ от екомрежата „Натура 2000“ дотогава бяха допуснати прекалено голям брой вятърни паркове и други инвестиционни проекти. Оказа се, че варненската екоинспекция (РИОСВ Варна) е съгласувала проектите, оценявайки ефекта от перките поединично, затваряйки очи за „кумулативния ефект“ от тях.

Заради процедурата предишният министър на околната среда Нона Караджова издаде подробни писмени указания към екоинспекциите за оценяване на кумулативния ефект от проектите, а инвестициите в района бяха замразени.

Проектът, който „преля чашата“, по думите на екоминистъра Искра Михайлова, и доведе до решението на Брюксел да съди България, е планът за огромен вятърен парк „СМИН“ в района на Дуранкулак. Проектът, който предвижда поставяне на 95 ветрогенератора, е на фирмата „Консорциум Уинд Еенерджи“, която се управлява от дъщерята на бившия шеф на Комисията за защита на потребителите Дамян Лазаров. Миналата година той получи положителна оценка от РИОСВ Варна. Предишният министър опита да спре проекта, отменяйки решението на подчинената й инспекция, но инвеститорът обжалва и спечели делото.

Както министър Михайлова обяви в края на миналия месец, в опит да прекрати делото срещу България, министерството планира нов вариант за предотвратяване на проекта. Идеята на ведомството е да обособи нова защитена зона в района - „Било“, която да обхваща територията на проектирания ветропарк и в която строителството да бъде забранено. Създаването на зоната се обсъжда от години, но плановете за нея досега не включваха въпросната територия. Засега не е ясно дали идеята може да бъде реализирана, тъй като включването на територия в „Натура 2000“, съгласно евродирективите за дивите птици и за местообитанията, трябва да е научно обосновано. 

В района на Калиакра ще се обособи и защитена зона, която да опазва степните местообитания. Мярката е искана от ЕК като компенсация за вредите от построените досега перки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.10 2013 в 16:56

Ще ги бутаме. И после компенсации и простотии - не по-малко от 1 милиард, по скоро към два милиарда, заради невероятната далавера на станишев и джевджет чакъров. Същия дето дължи 100,000 евро на пловдивски "бизнесмен"... който тази година стана какво? Точно така областен на град Пловдив.
Но така е който е гласувал за тия кръвопийци ще си плаща. И как? Ами мрете с мизерните си пенсии така ще си плащате.

17.10 2013 в 16:22

Държавата всякак се опитва да спре проекта, не защото е вреден, а защото ще я съдят и ще плаща пари. А масата вредни проекти за застрояване не само никой не етръгнал да ги спира, ами даже всяйчески се подпомагат.

17.10 2013 в 16:14

Няма да ги съдят тях, Петре. Еврокомисията съди държавата и накрая от твоите и моите данъци ще се плати, а който го е построил това, му дреме( с извинение за френската приказка) на парашмангела.

17.10 2013 в 15:51

Тепърва ще "берат плодовете" на собствената си безпардонност и простотия. Съд за тия и ония боклуци е нужен, ама не нашия, а в чужбина да ги съдят тия простаци!

 
X