Йотова: Година не можем да ограничим огнищата със зараза при животни. Какво става, ако тръгне епидемия от Перник?

OFFNews 10 януари 2020 в 22:21 2987 2

Снимка president.bg

След безводието, след това, че много специалисти казват: вода в Перник ще има и в селата за не повече от 40 дни, можем да бъдем застигнати от друга, още по-тежка криза - санитарно-здравната. На 20 километра от столицата. Вижте, ние не можем една година и повече да ограничим огнищата с една зараза при животни, та какво става, ако тръгне епидемия от Перник? Така че да не се изненадваме в следващата криза. Мерките в момента, които трябва да бъдат предприети, за да има вода в жилищата, вода за болниците, вода за зъболекарските кабинети, за детските градини, навсякъде - това е задача № 1 на всички нас, заяви  вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването на БНТ "Панорама".

Ами ако излезе така, че някой си е позволил да не направи режим на водата в Перник, да не ограничи щетите, защото имаше местни избори? - попита вицепрезидентът.

Ако ми позволите да си послужа с една метафора: в това водно огледало, което е Перник, се събират в момента като във фокус всички проблеми, които има в управлението на държавата – от местната власт до националната. Огледало за работа на институциите, огледало за това как години наред един въпрос, който стои на всяка една маса – в Народното събрание, в Министерски съвет, в местната власт, не се решава. Едва ли всичко това нещо сега може да бъде премахнато като с магическа пръчка с оставката или с ареста на един министър. Ако той е виновен, той ще си понесе наказанието, но това няма да доведе водата в Перник, коментира Йотова.

Нека да не бъдем наивни. След като има вина в министъра на околната среда, смятате ли, че той е бил единственият човек, който е знаел какво става в язовир „Студена“ и в много такива язовири в страната? Има поне няколко степени и нива под него и над него, които би трябвало да са уведомени. 2018 г. - Министерски съвет за първи поставя въпроса за спешни мерки за язовирите в България. Е, колко да са спешни тези мерки, след като две години почти няма движение? - попита още вицепрезидентът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5300

2

квазимодо

11.01 2020 в 10:38

1917 година започна една зараза - та до сега.

18551

1

Нострадамус

11.01 2020 в 08:15

Арестуваната при мащабна акция на ДАНС и Специализираната прокуратура Ирена Соколова, бивш областен управител на Перник и ексдепутат от ГЕРБ, се шири в тузарски апартамент от близо 250 квадрата в луксозната резиденция „Анастасия” в софийския квартал „Гоце Делчев”, съобщава Lupa.bg