Йончева: Държавата губи пари, а Борисов мълчи

OFFNews 08 февруари 2019 в 12:16 6834 2

Министерството на културата губи пари на гражданите, а на Борисов му е все едно. Това каза говорителят на "БСП за България" Елена Йончева на брифинг в Народното събрание.

"Изводът на съда е, че обектът е бил предаден в срок, поради което служителят не дължи неустойка на Министерство на културата. А Борисов отказва да поеме политическа отговорност", допълни тя.

Йончева запита дали премиерът е готов да освободи министъра на културата Боил Банов във връзка със съдебното решение на втора инстанция, че Министерството на културата губи делото за неустойка на "Ларгото".

Депутатът от БСП Пенчо Милков съобщи, че от партията са подали искане до МРРБ, ДНСК и Министерство на културата да им бъдат предоставени документи за "Ларгото". Той заяви, че е крайно време да се провери автентичността на актовете образец 10.

"Направихме анализ на съдебното решение и от него става ясно едно - в договора за обществена поръчка има такива клаузи, които противоречат на добрите нрави. Странното е, че точно това са клаузите за неустойка. Странното е поведението по делото на самото Министерство, че не са представени документи от съда", заяви още Милков.

В отговор депутатът Тома Биков коментира, че тепърва Министерството ще обжалва на трета инстанция, така че финалното решение предстои.

"Те защо не са ги изискали досега тези документи, след като твърдят, че правят журналистическо разследване. Когато правите журналистическо разследване, изисквате документите след като сте го обявили, или преди да сте го обявили?", допълни депутатът от ГЕРБ.

Той заяви още, че премиерът няма какво да каже, при положение че органите са започнали проверка. Биков допълни, че от партията имат по-важни неща от това да участват във "вътрешнопартийната кампания за редене на листа на БСП". "Целият цирк е подскачане пред лидера им "кой е по-по-най", коментира той.

Според него записът, изнесен от Йончева, показва, че от БСП работят с доноси. "С какво е красноречив, че един заместник-министър се опитва да реши един оперативен проблем. С 16 минути ние даваме оценка за 2-3 години работа", допълни Биков.

Той обвини БСП, че сипят обвинения преди прокуратурата да си е свършила работата.

"Ние не си позволяваме нито да кажем, че Елена Йончева е прала пари, нито че Манол Генов, който стоеше до нея, е купувал гласове, докато не се произнесе съдът. Те също са в такава фаза на обвинение. Според мен от тази си позиция би трябвало да разсъждават малко по в рамките на правовата държава", допълни още Биков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8000

2

tchit64

08.02 2019 в 15:39

до квазимодо - ами не я гледай като не ти харесва ... гледай снимката на храля Слънце неговата физиономия е значително по, най и най най хИнтелегентна!

5300

1

квазимодо

08.02 2019 в 13:35

Гледам, гледам снимката на тази " жена " и само това ми идва на ум - зиг х..л
 
X

Да помогнем на украинските деца!