Извънредно заседание на НС за бюджета, протест срещу хартиената бюлетина отвън

Йорданка Веселинова 29 ноември 2022 в 06:30 1996 0

Снимка parliament.bg

Депутатите се събират на извънредно заседание на НС за приемането на удължителния закон за бюджета. Очаква се поредният дълъг пленарен ден, след който протест срещу връщането на хартиената бюлетина ще изпраща народните представители.

Рано тази сутрин ще се проведе извънредно заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, по време на което ще бъде приет на второ четене законопроектът за промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

В 10 ч. започва извънредното заседание на НС за приемането на първо четене на удължителния закон. След това ще се проведе и отложеният от петък парламентарен контрол.

В 18 ч. пред Народното събрание пък ще се проведе протест под надслов "НЕ на Хартиената коалиция. За честни избори!". Демонстрацията е организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки". Това е втората акция срещу промените в ИК. Първата се проведе след продължилото 18 часа заседание на правна комисия, когато законът бе прекроен от БСП, ДПС и ГЕРБ. Тогава (на 18 ноември - б.а.) демонстрантите блокираха всички входове на обществената телевизия, заради което Йордан Цонев от ДПС се вкючи в предаването "Панорама" на БНТ онлайн.

Удължителният закон бе приет в ресорната комисия по бюджет и финанси преди повече от две седмици. Тогава обаче председателят ѝ Петър Чобанов от ДПС даде заявка, че няма да бърза с вкарването на текстовете в зала. Междувременно партиите се скараха заради прекрояването на Изборния кодекс, а търсенето на съгласие за бюджета, въпреки преговорите в парламента, остана на заден план. Така в петък по предложение на Росен Желязков бе гласувано насрочване на извънредно заседание на НС за бюджета.

В началото на месеца, малко преди комисията да гласува текстовете, "Продължаваме промяната" правеше опит да задължи служебния кабинет да внесе проектобюджет за 2023 г. с внасянето на проектодекларация. На 9 ноември на срещата с доскорошните си коалиционни партньори от БСП те получиха подкрепа за декларацията. ПП и БСП се обединиха за нов бюджет. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък обяви, че парламентарната му група ще подкрепи декларацията на ПП, но при условие че първо се постигне споразумение за политики. "Демократична България" също изрази подкрепа за декларацията на ПП. От "Български възход" пък бяха против започването на бюджетната процедура преди съставянето на редовен кабинет. Сходна е тезата на ДПС. От "Възраждане" до момента, почти месец по-късно, не са коментирали темата по същество. Междувременно от БСП тиражираха тезата, че е възможно доходите  - заплати и пенсии, да бъдат увеличени между двете четения на удължителния закон. Асен Василев определи тази идея като "правноекзотична техника", а служебният финансов министър Росица Велкова заяви, че според Закона за публичните финанси НС може да увеличава разходите или да намалява приходите в бюджета, но само през промени в Закона за държавния бюджет. В този смисъл инициативата на левицата за пренаписване на Бюджета през удължителния закон се явява незаконна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика