Законът за борба с корупцията по високите етажи в МС до дни

OFFNews 04 юни 2015 в 10:15 2295 0

Законът за борба с корупцията по високите етажи може да влезе на Министерски съвет на 10-ти юни. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева по БНР. 

Кунева обясни, че след тази дата Законът отива за обсъждане и приемане в парламента и добави, че за нея е ключово важна ИТ-системата за проверки на имущество.

Всичко ще е чисто и прозрачно направено, страни с напредък по антикорупцията, както и Световната банка разполагат с такива системи и ще ни окажат съдействие, обясни лидерът на Движение "България на гражданите". По думите й имоти, пътувания, наеми, движимо имущество, декларации на служителите по високите етажи и всичко свързано с това ще се проверява. Ще се синхронизира и със законите, които имат връзка с конфискация на имущество, плащане на данъци, конфликт на интереси, с прокуратурата, с работата на инспекторатите, поясни Кунева. Тя отбеляза, че разчита министрите да приложат антикорупционни мерки и спрямо ръководствата на държавните предприятия, за които отговарят. 

Законът „затваря вратите“ за тези, които искат да се измъкнат и основания за оправдания на бездействие или липса на резултати няма.

За анонимните сигнали, с които Бюрото ще се сезира, Кунева каза, че ще се проверяват обстойно, а в Закона има достатъчно механизми да се спират навреме опити за злоумишленост. Тя подчерта, че не е приемливо заради съмнение за разчистване на сметки, риск или страх да се откажем от борбата с корупцията и да не се прави нищо, като посочи публичния контрол и външния одит на Бюрото като ключови. 

Кунева обясни, че шефът на Националното бюро за предотвратяване на корупцията се предлага от Министерския съвет и се утвърждава от президента, като органът се отчита пред Народното събрание. Отговорът за Бюрото е политически – ако искаме да живеем по-добре, трябва да се вречем на пълно въздържане от опити политическите сили да пречат или въздействат на Бюрото, каза още Кунева. Според нея няма как да има такова Бюро, без да се предложи от политически орган, но, после председателят не дължи на никого услуги, каза още вицепремиерът. 

Попитана за спрягането на името на Гергана Паси за поста, Кунева нарече тиражираната информация „пълни глупости“ и подчерта, че ако е била попитана, преди да се пишат спекулации, е щяла да отрече да е вярно. Няма нищо по-далечно от подобна идея, най-вече на самата госпожа Паси, каза Кунева и риторично попита как изобщо на някой може да му мине през ума подобно нещо. Тя даде пример, че в редица страни като Словения и Хърватска например за шеф на съответния антикорупционен орган се назначава прокурор с един или повече мандати, в Полша е полицай, занимавал се с контраразузнаване. Аз бих заложила на подобен профил, каза още Кунева.

Попитана за днешния „Диалог с гражданите“ на еврокомисаря Тимерманс, в който Кунева ще участва в град Русе, тя каза, че една от големите задачи, поети от Франс Тимерманс, е да направи средата за бизнеса по-добра – по-малко законодателство, но и и по-ясно, обясни Кунева. Днес ще говорим за механизма по Правосъдие и вътрешен ред, влизането в Шенген, процесите, свързани с миграцията и особено за средата и условията за бизнеса. Ако успеем да вдигнем икономическия ръст, значи сме се справили и с многото други проблеми, включително с корупцията, категорична би вицепремиерът Кунева.

А за срещата си вчера в Люксембург с министъра на европейските и външните работи Жан Аселборн, Кунева подчерта, че се радва на ангажимента на Люксембургското председателство, започващо от 1 юли тази година, да подкрепи българските усилия за Шенген.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews