"Надявам се Бюрото против корупция да заработи това лято"

OFFNews Последна промяна на 31 май 2015 в 20:38 2847 4

"Надявам се преди лятната сесия да се приеме Законът за борбата с корупцията по високите етажи и да заработи Националнота бюро за предотвратяване на корупцията", заяви пред Нова телевизия Меглена Кунева.

"За 4 години Комисията за конфликт на интереси от 1369 образувани производства за конфликт на интереси, установява конфликт в 108, като от тях само 29 са влезли в сила, 48 са отменени, а по 31 нямало окончателно решение. Касае се предимно обаче за незначителни случаи – нарушения от служители в администрацията и общински съветници. Т.е. концентрацията на борбата с корупцията по високите етажи у нас липсва", допълни тя.

По думите й и у нас, като в Румъния, Бюрото за предотвратяване на корупцията няма да замести прокуратурата, а при разлика между деклариран и реален доход ще се занимава с дълбочинна проверка на нарушителя, свързаните с него лица, деца и пр.

Бюрото ще може да изисква конфискация на имущество, проверка от НАП, да се даде случаят на прокуратурата, при данни да престъпление, както и да се сезира ДАНС за проверка на произхода на средствата и да се сваля банкова тайна, изброи още тя.

"В Закона предлагаме председателят на Бюрото да е с голяма самостоятелност, да се предлага от МС и да се назначава от президента като се отчита и пред Народното събрание", каза Кунева и добави, че премиерът е потвърдил подкрепа за мерките по антикорупция и вероятно ще присъства на първото заседание на Антикорупционния съвет към МС, който Кунева оглави.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.06 2015 в 10:31

Точно пък Пръмовица ще ми говори за мерки против КУРупцията. Нали ти трябва да си от първите разследвани ма булка

31.05 2015 в 23:58

Интегрирането на НБПК с останалите правозащитни органи и институции е решено сравнително добре в предложения законопроект и по принцип може да способства за разгръщането на мощна антикорупционна дейност. Заедно с това обаче няколко от ключовите разбирания в ЗПКЛЗВПД може да компрометират целите на законопроекта до такава стпен, че той – ако се приеме в предложения му вид – да се превърне в източник на още по-голяма корупция, изразяваща се в злоупотреба с власт, нормативно покровителствана разправа с опоненти и установяване на допълнителни зависимости и задкулисност. Задължението на практически всички лица в държавата да оказват безпрекословно съдействие на НБПК и да концентрират внушителна по своята детайлност и разклоненост информация за имуществото и свързаностите на най-важните хора в държавния апарат, която информация става автоматично публично достояние, позволява срещу тези хора да започне организирането на изнудвания и шантаж на база публично огласените техни социални обвързаности, материални възможности и интереси. Това в крайна сметка може да заплаши устоите на държавната власт. Допускането анонимни сигнали да се превръщат в законен повод за образуване на производство – на фона на проследените по-горе огромни властови възможности на НБПК – дава в ръцете на недоброжелателите чудовищен инструмент за безнаказано клеветничество, което може без особени затруднения в контекста на общите негативни нагласи в нашето общество да съсипе репутацията, да провали кариерата, да блокира съвестното изпълнение на всяка висша държавна длъжност – без при това да бъде поета каквато и да било отговорност за разпространените лъжи. Създаването на нормативни условия за безнаказаност на определени престъпления е недопустимо. И не на последно място – в типичния популистки стил на Меглена Кунева – не става ясно как новата антикорупционна мега-структура ще постигне амбициозните цели, заявявани и непостигани от редица предходни, подобни по своята гръмкост, антикорупционни проекти. Освен че се дават няколко важни за започване на дебата легални определения – практически нищо друго не е свършено; освен може би подсигуряването на достатъчно респектиращ властови пост съобразно завишените амбиции на заместник министър-председателя по координация на европейските политики и институционалните въпроси.

Още по темата – в нашата статия „ПРОЕКТОЗАКОН ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА ПРОКАРВА ОПАСНИ ЗА ПРАВОТО ИДЕИ“ от 28.05.2015 г. на този адрес:

http://advocati.org/index.php?menu=2&podmenu=6#150528

31.05 2015 в 21:48

Ще, ще. Като почнат да ловят корупционерите, от строителите на саморазрушаващи се магистрали, през самофалиращи банки, та до държавните служители, които са нагласили поръчките за тая "добре" свършена работа, направо ще се станем символ на борба с корупцията.

РБ станаха най-жалките пиараджии на Боцевата мафия.

31.05 2015 в 21:37

КУНЕВА. ОТВРАТИТЕЛНО.

Да гледаш Меглена Кунева при Сашо Диков по Нова телевизия след бившия румънски президент, който в прав текст рече на Борисов да дойде в Румъния, за да го подхване тяхното „бюро“ против корупцията, че да види политическо гонение ли ще е, е мазохизъм. А да я коментираш е излишно, защото единствената думичка след участието и би била: „Отвратително“.
Кунева ще бори корупцията. Отвратително.

Кунева, която набута заедно с Бойко Методиев Борисов „съветника“ си за шеф на ДАНС – Димитър Георгиев, който ако беше в Румъния, досега щеше да е в затвора. У нас делата му бяха смачкани и Куневата по темата е няма като дънна риба.
Кунева ще предлага Бойко Методиев Борисов да оглавявал или „да удари рамо“ на нашто „бюро“ против корупцията. Отвратително.
Кунева, която е готова на всичко, за да стои във властта, която никога повече няма да види и през крив НЕ макарон, а друга долна мъжка част, изприказва толкова фалшиви думички и обещания, че човек след нея трябва усърдно да чисти тв „тоалетната“.
Кунева ближе топките на Борисов. И ще бори корупцията, докато Цацаров всяка сряда си прави „оперативка“ с него. Отвратително.
И сега имало контрол върху институциите, бълвоти Кунева и праща Сашо Диков в Полша, Хърватска и на майната си.
Не Маковей е менте. Кунева е българското менте.
Отвратително.