"Надявам се Бюрото против корупция да заработи това лято"

OFFNews 31 май 2015 в 20:38 3365 4

"Надявам се преди лятната сесия да се приеме Законът за борбата с корупцията по високите етажи и да заработи Националнота бюро за предотвратяване на корупцията", заяви пред Нова телевизия Меглена Кунева.

"За 4 години Комисията за конфликт на интереси от 1369 образувани производства за конфликт на интереси, установява конфликт в 108, като от тях само 29 са влезли в сила, 48 са отменени, а по 31 нямало окончателно решение. Касае се предимно обаче за незначителни случаи – нарушения от служители в администрацията и общински съветници. Т.е. концентрацията на борбата с корупцията по високите етажи у нас липсва", допълни тя.

По думите й и у нас, като в Румъния, Бюрото за предотвратяване на корупцията няма да замести прокуратурата, а при разлика между деклариран и реален доход ще се занимава с дълбочинна проверка на нарушителя, свързаните с него лица, деца и пр.

Бюрото ще може да изисква конфискация на имущество, проверка от НАП, да се даде случаят на прокуратурата, при данни да престъпление, както и да се сезира ДАНС за проверка на произхода на средствата и да се сваля банкова тайна, изброи още тя.

"В Закона предлагаме председателят на Бюрото да е с голяма самостоятелност, да се предлага от МС и да се назначава от президента като се отчита и пред Народното събрание", каза Кунева и добави, че премиерът е потвърдил подкрепа за мерките по антикорупция и вероятно ще присъства на първото заседание на Антикорупционния съвет към МС, който Кунева оглави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews