Иван Ченчев, БСП: Всеки търси с нещо да изпъкне, Нинова би била добър премиер

OFFNews 24 август 2021 в 09:17 1317 1

Снимка БСП

Искрено се надявам да има консенсус за актуализацията на бюджета, защото това е задачата на парламентарно представените политически сили. Трябват диалог и мъдри решения. 

Това заяви депутатът от ПГ на “БСП за България“ Иван Ченчев по БНТ. Той коментира, че в момента всеки търси с нещо да изпъкне пред другия и в тази ситуация БСП в последните години е доста последователна. „Ние сме предвидими по отношение на това какво предлагаме и как искаме да го осъществим“, обясни социалистът. 

За да бъде постигната актуализацията на бюджета, трябва да има диалог по приоритети. В противен случай ще се случи нещо, което е полезно за отделен лидер, но не и за страната. Тук е важно всеки от политическите лидери да подходи като държавник“, категоричен бе социалистът. 

Във връзка с предложения от служебния кабинет проект за актуализация на бюджета Иван Ченчев заяви, че всяко нещо, което е изготвено от група хора, може да търпи забележки от друга група хора.

„За нас е неприемливо това, което се случи вчера - от един политически лидер дойде едно, меко казано, странно предложение партиите да наложат на президента на кого да връчи третия мандат. Ние никога не сме се бъркали на президента и затова този ход на Мая Манолова буди недоумение. Това е обида за президента, защото подобен недопустим натиск е необясним в тази ситуация“, отбеляза той. 

По мнението на Иван Ченчев президентът чака парламента да прояви разум и политическите сили да се разберат по важните въпроси за страната. „Ние очакваме президентът да връчи на БСП третия мандат, но никога не сме се бъркали в решенията на Румен Радев. Търпеливо изчакваме възможността БСП да състави кабинет", каза още той.

На въпроса готова ли е БСП с предложение за Министерски съвет Иван Ченчев отговори: „Ние винаги сме били готови с нашите предложения, защото БСП е солидна партия. Кой да бъде министър-председател се решава от колективния орган на партията. Корнелия Нинова би била добър премиер, тя е и добър лидер, но всичко това го решава Националният съвет. В БСП има много достойни хора и личности и в момента именно такава е начело на партията“, коментира той. 

„В спирала на непрекъснати избори хората се измориха. С “Има такъв народ“ проведохме доста ползотворни преговори, те показаха сериозно отношение и високо ниво на експертност и до голяма степен достигнахме до консенсус. Но по отношение на някои от имената на предложените министри имахме своите резерви“, заяви Ченчев във връзка с преговорите за първия мандат за съставяне на правителство. 

Всички имат нуждата от съставяне на кабинет, дори и технически, който да работи, за да може България да има шанс. Нови избори не е разумен вариант за страната, затова трябва да се направи всички възможно, за съставянето на този редовен кабинет“, категоричен бе Иван Ченчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews