Ивайло Калфин: Президентът трябва да инициира активен социален диалог

ОFFNews 17 октомври 2016 в 11:18 2924 0

„Президентската институция трябва да е активна в решението на остри вътрешнополитически теми. Има три основни вътрешнополитически приоритета, върху чието решение трябва да се работи в диалог със синдикатите. Абсолютно задължително е да вървим към промяна в профила на икономиката – повече производство, по-големи заплати, повече социални плащания. Задължително е да работим приоритетно към увеличение на доходите от труд и това да не се осланя единствено на увеличението на минималната работна заплата. Третият приоритет е образованието – то трябва да е организирано така, че да сближава максимално търсенето и предлагането на пазара на труда“.

Това коментира кандидатът за президент от Коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ“ Ивайло Калфин на среща с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ).

В разговора бяха обсъдени теми, свързани със значението на синдикалния диалог у нас и необходимостта от формиране на устойчиви политически приоритети, около които да се обединяват ключовите институции у нас, независимо от смяната в управляващите партии.

„С пенсионната реформа доказахме и в България, и пред Европа, че държавата ни има потенциал за поддържане на продуктивен социален диалог. Това, което аз бих направил като президент, е да отворя вратите на институцията за по-дългосрочен разговор. В Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), в който се обсъждат социалните теми във формат синдикати – работодатели-министри в България се обсъждат отделни текущи законодателни теми. Иска ми се обаче дългосрочно да се погледне на важните социални и икономически теми в един диалог, иницииран от президента и това, сигурен съм, би помогнало и на работата по текущите теми в НСТС. Обсегът на темите на социалния диалог трябва да се разшири, за да може държавата ни да върви напред и да задържаме младите хора в България“, подчерта Ивайло Калфин.

„Не е изненада, че по повечето от вътрешнополитическите приоритети на Калфин, сме на едно мнение. Ние и преди сме работили заедно, поддържали сме добър диалог, така че съм уверен, че бихме могли да работим и занапред в търсене на решения на наистина сериозните проблеми на България“, коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!