Ива Йорданова: Изборът на Вангелов за шеф на ДАБЧ е разочароващ

OFFNews 18 март 2015 в 16:30 5928 18

За мен лично е разочароващо, че Държавната агенция за българите в чужбина отиде именно при тези, които най-много се облагодетелстват от схемите с удостоверенията за български произход. Така коментира избора на Борис Вангелов за шеф на Агенцията Ива Йорданова.

Йорданова беше назначена за зам.-председател на Агенцията за българите в чужбина на 16 октомври, като в същото време стана и изпълняващ длъжността председател на Агенцията. Връзката й с Божидар Лукарски и това, че е заемала поста на председател в Контролния съвет на партията на Меглена Кунева „Движение България на гражданите“, предизвика вълна от недоволство срещу назначението.

Днес Ива Йорданова не скри разочарованието си от победителя в конкурса за председател на Агенцията и обеща, че чрез неправителствената организация, която ще ръководи ще следи много внимателно работата на новия председател и това дали препоръките на Инспектората и Върховната административна прокуратура ще бъдат спазени.

Тя припомни, че са установени много нередности и трябва да бъдат предприети много смели и навременни действия за отстраняването им, които са посочени в доклада на Върховната административна прокуратура. Йорданова изрази надежда, че новият председател ще направи точно това.

В доклада  се казва много ясно, че са нарушени 5 члена на Административно-процесуалния кодекс, Закона за българското гражданство, както и Международната спогодба за легализация на документи. Абсурдно е в една държавна агенция, където се издават документи, въз основа на които се получава не само българско, но и европейско гражданство, да има такива нередности и да не се говори за тях, смята Йорданова.

Според нея в ДАБЧ има страшно много нередности и в момента цари меко казано организационен хаос. Затова трябва да бъдат предприети бързи действия, които да вкарат нещата в рамки. "От тази гледна точка много бързо ще стане ясно в каква посока новия председател насочва ДАБЧ", заяви Йорданова.

Вангелов от доста години се занимава с въпросите на българите в чужбина и от тази гледна точка, кандидатурата му е професионална. Той е юрист. От друга страна, няма как да не прави впечатление, че той е кандидатура на ВМРО. Бил е кандидат за народен представител от Патриотичния фронт. Независимо от кого е предложен, той трябва да обслужва интересите на българите в чужбина, а не на партийните функционери, каза Йорданова в отговор на въпрос дали кандидатурата на Вангелов е професионална или политическа.

Тя се въздържа от коментар на факта, че Вангелов бе одобрен в отсъствието на вицепремиера Меглена Кунева от заседанието на Министерския съвет. "Смятам, че все пак госпожа Кунева успя да направи предварително изслушване на кандидатите, което се случи за пръв път. Оттам нататък решението за назначение на председателя на ДАБЧ е на премиера. Така е по закон", подчерта Ива Йорданова.

"В никакъв случай не съжалявам, че не се явих на конкурса за председател на ДАБЧ. С моята оставка и искането за публичен конкурс успях да постигна нещо, което досега не се е случвало. Ако цената на моята оставка бе това, значи си е струвало", каза в заключение Йорданова, цитирана от БГНЕС.

Правителството определи юрисконсулта от ВМРО Борис Вангелов Борисов за председател на Държавната агенция за българите в чужбина. Той е областен координатор на партията за Велико Търново. В това си качество бе водач на листата на Коалиция "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО" за Габровския район.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews