Ирена Соколова отрича да е осуетила навременно въвеждане на воден режим в Перник заради изборите

OFFNews 15 януари 2020 в 09:52 5383 3

Снимка БГНЕС

Не е вярно, че съм попречила на по-ранното въвеждане на воден режим в Перник заради местните избори - заявява в позиция до медиите бившият областен управител на Перник Ирена Соколова. Тя коментира твърдение на бившия управител на ВиК в града Иван Витанов.

"Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!", се казва в позицията ѝ.

Ето пълния ѝ текст:

"В първото писмо на Иван Витанов, изпратено на 9 октомври 2019 г. и адресирано до областния управител, кмета на Перник и председателя на Общинския съвет, се заявяваше, че има хипотеза за въвеждането на воден режим на по-късен етап, предвид намаляването на обема на язовир "Студена", продължаващата липса на валежи и честите аварии на ВиК мрежата. Веднага на следващия ден извиках на среща Иван Витанов и кмета на Перник Вяра Церовска, за да изясни той пред нас реалната ситуация. На срещата присъства още и главният секретар на Областната администрация, но не и заместник-кмет, както се твърди в показанията. Точно аз изисках от Иван Витанов да организира пресконференция и да информира перничани за задаващия се проблем, както и да информира ежедневно перничани за авариите с прекъсване на водоподаването. Обърнах внимание на управителя на ВиК, че ако има индикации за необходимост от предприемане на спешни мерки, е наложително същите да бъдат спешно изпратени и съгласувани от МОСВ. Получих уверение, от страна на управителя, че е изпратил искането си за съгласуване до МОСВ, както и че използването на каквито и да е водни обеми се одобряват и разрешават от МОСВ.

Иван Витанов заяви, че не може да организира пресконференция, защото няма PR и няма опит в тази дейност. Заедно с експерта "Връзки с обществеността" в областна администрация, който се включи в срещата, свикахме пресконференция и това е документално видно от изпратените до медиите съобщения от имейл адреса на Областна администрация. Целта беше да се предостави цялата информация и фактология, за да бъде запознато обществото с нея и това беше сторено на 11.10.2019 г.

Да, бяхме по средата на изборната кампания, но темата беше от изключителна важност и исках всички да са запознати с проблемите.

На по-ранна среща, поискана от Община Перник, през м. юли присъства заместник-кметът Караилиев заедно с експерти от общината, на която бяха още: експерти от Асоциацията по ВиК, от областната администрация и управителят, както и главният инженер на ВиК-Перник. На нея се обсъждаха само проблемите, свързани с ВиК активите, собственост на Община Перник.

Искрено съжалявам за тежката ситуация, в която сме в момента, но е недопустимо да се изопачава истината и да се правят внушения, че заради изборите аз не съм допуснала въвеждането на воден режим в общината! Необходимостта от въвеждане на воден режим се определя от ВиК оператора и въвеждането му в една община не става с подписа на областния управител. Всъщност областният управител не може нито да въведе, нито да попречи на въвеждането на воден режим!

Условията и редът за присъединяване на потребителите за ползване на водоснабдителните и канализационни системи са уредени в Наредба #4 от 14.9.2004 г., според която действията за въвеждане на режим на водата се предприемат от кмета на общината; областният управител предприема действия, когато режимът следва да бъде обявен за две или повече общини в областта.

Когато бъде преценявана моята работа, трябва да се имат предвид правомощията на областния управител, разписани по закон.

Съдействах и предприех много действия - срещи с министри, със заместник-министри, с експерти, с които обикаляхме района и търсехме начини да преодолеем или поне да минимализираме кризата...Експертите, които сега добавят воден обем в язовир "Студена", бяха открити и представени от мен в МРРБ. Документи за това предоставих на съответните органи".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

3

Дедовия

15.01 2020 в 14:04

...и като гледам лисичата й физиономия, направо й повярвах!

17439

2

мнение от IP

15.01 2020 в 13:27

Хората са го казали: "Много баби, хилаво бебе". Но в случая на всичкото отгоре бабите са хем на заплата, хем се самооправдават юнашки. Има ли значение дали наистина е казала тази жена "Представяте ли си какво ще стане, ако има воден режим?" или не го е казала. Да запознаят перничани с проблема на пресконференция - туй сколасала да направи тази госпожа-областния управител:)

6774

1

ЛАФЪРДИЕВ

15.01 2020 в 10:39

Как тъй таз предана на ПП ГРОБ женичка, вожд на герберките при това, нещо е осуетила?
Ми то въглерода в слънцето и натиска на бананите около него са изпарили язовира.. Та туй нейно откритие си е и за Нобелова награда по физика..
А тя женичката с природата не мой да се бори.. Само с разписване на заплатката кат областен може да се справя успешно..
И каква и е вината, че вече банани в страната са продават целогодишно? И натискат слънцето.. Нъл туй е едно от важните достижения на демокрацията и т.н. преход към бананова република..