Има такъв народ: Ако се стигне до кабинет, ще е с партиите от протеста

Към вас са вперени очакванията на българските граждани, обърна се към тях президентът

OFFNews 19 април 2021 в 11:15 8841 0

Хубаво е партиите, когато кажат нещо преди избори, да го изпълнят след това. Припомням какво казахме преди изборите - ние в коалиция с партиите от статуквото няма да влезем. Ако изобщо се стигне до кабинет, той ще е с двете партии от протестите (Демократична България и Изправи се! Мутри вън!).

Това заяви след консултациите за съставяне на правителство с президента Румен Радев председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Заедно с него бяха зам.-председателят на парламента Виктория Василева и депутатът Филип Станев.

"Каквото сме казали, това ще направим, първо ГЕРБ-СДС трябва да решат, ние предварително не говорим", каза още Йорданов.

"Искам да заявява, че с гласа си българските гражданите отредиха изключително отговорна роля на вашата партия в 45-ото Народно събрание. Предизвикателствата в страната са огромни, не само заради пандемията, знаете - икономическата и социална криза, необходимостта от внасяне в срок на ефективен План за възстановяване и устойчивост", заяви президентът Радев по време на консултациите.

По думите му това предполага оперативно отговорно правителство, най-скоро формирано с устойчива парламентарна подкрепа. "В това отношение към вас са вперени очакванията на българските граждани. Преди малко на консултациите с ГЕРБ-СДС дискутирахме възможността да сформират правителство, не искам да се превръщам в човек, който предсказва какво ще се случи, това ще го кажете вие - представителите в Народното събрание", обърна се той към представителите на "Има такъв народ".

Радев добави, че ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието, "ако изобщо бъде внесено в НС, отговорността идва при Вас, затова се надявам да чуя Вашите намерения и готовност за съставяне на правителство, при какви условия бихте го съставили, каква е Вашата ценностна рамка и Вашият диалог, който се надявам, че вече водите за подкрепа с другите парламентарни групи, защото тази хипотеза съществува и не можем да я пренебрегнем".

Президентът посочи още, че очакванията към партията на Слави Трифонов ще растат и допълни, че се надява избраните за народни представители от всички партии да бъдат на висотата на очакванията на избирателите, да имат отговорност към процесите в НС и в страната и като мъдрост и поведение в парламента, на трибуната и начина на работа.

Радев подчерта, че работата на Народното събрание трябва да се концентрира в две основни направления - законодателната дейност, където има амбициозен дневен ред, но и към съставянето на правителството. "Моето желание е да бъде отредено необходимото внимание за съставяне на кабинет, той като обстановката очаква възможно най-скоро да имаме правителство", каза още той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови